RUGOVA: SANIRAT ĆEMO ŠTETE NASTALE U OŽUJKU

Kosovske institucije učinit će sve da se saniraju štete nastale u neredima tijekom ožujka, rekao je u ponedjeljak predsjednik Kosova, Ibrahim Rugova pri svečanosti postavljanja kamena temeljca za obnovu jedne srpske kuće u Bresju, u Kosovu Polju, nedaleko od Prištine koja je uništena tijekom ožujskih nemira.

Rugova je ovom prigodom izjavio da su nemiri pogodili sve, ali da će institucije Kosova poduzeti mjere za sanaciju posljedica. "Mi ćemo raditi na povećanju povjerenja između svih etničkih skupina na Kosovu i pružit ćemo sigurnost za sve", rekao je predsjednik Rugova, povodom početka provedbe programa za obnovu objekata porušenih tijekom nemira 17 i 18 ožujka.

Rugova je također pohvalio i predstavnike srpske zajednice, koji su bili nazočni na ovoj ceremoniji, koji, naglasio je kosovski predsjednik, pokazuju volju za demokratsko, mirno i neovisno Kosovo, koje bi bilo sigurno za sve.

Povjerenstvo vlade Kosova za procjenu šteta tijekom ožujskih nereda je procijenilo da je na Kosovu uništeno i oštećeno 610 kuća, dok se ukupna šteta na stambenim objektima procjenjuje na 11 milijuna i 913 tisuća eura. Najveće štete su počinjene u općinama Kosovska Mitrovica, Kosovo Polje i Prizrena, a za njima slijede Obilić, Vučitrn, Peć, Lipljan, Gnjilane i Uroševac.

(Hina) xbb ysb

Pročitajte više