Rumora na HAC-ovo objašnjenje premještaja: Sve su to obične muljaže

HRVATSKE autoceste (HAC) danas su pisanim priopćenjem pokušale objasniti zbog čega je donesena odluka o premještanju "zviždačice" Majde Rumore koje je prošli tjedan javno optužila pojedine direktore HAC-a za korupciju.

Naime, HAC je tijekom godina svoga rada uveo praksu da se u vrijeme izvođenja sanacijskih radova na pojedinim dionicama autocesta u Hrvatskoj, blagajnike na naplati cestarine privremeno preraspoređuje na izmještene lokacije na kojima je organizirana naplata cestarine za vrijeme trajanja radova.

Tako je u HAC-u planirano da se u vrijeme održavanja radova sanacije nadvožnjaka Popovača, izvrši privremeni raspored rada blagajnika Tehničke jedinice naplate cestarine Ivanja Reka - Novska na autocesti A3, Bregana - Lipovac.

Tim rasporedom je trebalo biti obuhvaćeno 18 blagajnika koji su inače uglavnom raspoređeni na blagajnama naplate cestarina u Ivanić Gradu, Križu, Popovači, Novskoj i Kutini.

HAC najavio još jedan privremeni raspored

Međutim, u HAC-u ističu kako do sada nitko od blagajnika nije privremeno premješten pa niti Majda Rumora, jer najavljeni radovi na nadvožnjaku Popovača nisu počeli.

Dodaju da je prvi raspored napravljen još 23. ožujka 2009. zbog ranije najavljenog termina početka sanacije nadvožnjaka te je izrađen sukladno ugovoru o radu i Pravilniku o radu i to 15 dana ranije, što je uobičajena procedura za pripremu poslova naplate cestarine.

U priopćenju HAC-a se na kraju navodi da će planirani radovi sanacije nadvožnjaka početi 20. travnja pa će se sukladno tome ponovno izraditi privremeni raspored rada blagajnika, ali pri tom se ne spominje hoće li privremeni raspored ponovno "zakačiti" Rumoru.

"Sve su to obične muljaže"

HAC-ova blagajnica Majda Rumora, rekla nam je pak da joj HAC-ovo objašnjenje izgleda kao običan pokušaj muljaže nakon što je netko neovlašteno naredio da je se na mjesec dana premjesti u Novsku.

Rumora napominje da je nakon što je doznala da je raspoređena u Kutinu, saznala da se radi o "naredbi s vrha", međutim bez jasnog objašnjenja zašto je baš ona ta koja mora ići na rad u Kutinu. Naime, tijekom proteklih nepunih godinu i pol dana koliko radi na naplati cestarine u HAC-u, ona nikada nije bila premještena na neku od "susjednih" naplatnih postaja, jer su njeni šefovi znali da je samohrana majka s dvoje djece.

Pored toga "šefovi" su znali da je neiskusna vozačica što im je i sama rekla pa je njeno preraspoređivanje u Kutinu tim više nelogično. Rumora kaže da je na autocesti A3 već dva puta naletjela na srnu, a jednom je automobilom naletjela na jednu ženu s biciklom. Policija je utvrdila da u toj nesreći nije bila kriva, no unatoč tome ona i dalje ne voli upravljati automobilom ako to baš nije potrebno.

"Kolege me razumiju"

"Šefovi su mi uvijek izašli u susret, jer su znali da sam imala tu nesreću i da sam čak dva puta po noći naletjela na srne. Uza sve što sam kroz život prošla moram reći da se ne usudim voziti noću po autocesti osobito kada je magla koje na ovoj autocesti uvijek ima. Vjerujem da oni koji su naredili moj premještaj u Kutinu, oni su htjeli baš to, da patim i da se bojim", kaže nam Rumora.

Svjesna je, ističe, toga da su neki njene kolege nezadovoljni i da prigovaraju zbog toga što do sada nikada nije bila privremeno raspoređena na radno mjesto izvan Novske, ali kaže kako joj kolege ipak pokazuju razumijevanje kao i šefovi u Novskoj koji je zbog specifične obiteljske situacije ne šalju na rad izvan Novske.

Podsjetimo, nekoliko dana nakon što je informacija o Rumorinom premještanju u Kutinu izašla u javnost, u Upravi HAC-a je navodno odlučeno da se njen premještaj odmah povuče. Odluka o premještaju i njeno povlačenje do danas nisu bile službeno komentirane od strane HAC-a. Rumora pak tvrdi kako je sigurna da su u pokušaj premještanja umiješani "korumpirani direktori".

I.K.
Screenshot: Infopunkt

Pročitajte više