Rumsfeld kaže da je jedino sigurno da Irak ne surađuje

LJUDI traže sigurnost u slučaju Iraka, ali jedino što je sigurno je da Irak ne surađuje s inspektorima UNa, rekao je u nedjelju američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Govoreći za televiziju Fox News Rumsfeld je rekao da američki obavještajci imaju informacije da Saddam Hussein posjeduje kemijsko i biološko oružje i aktivni program nuklearnog oružja.

Rumsfeld je kazao da, ako američki narod bude morao ići u rat kako bi razoružao Irak da će za to imati dokazan slučaj krivnje.

´Imamo mnogo informacija o tome što su kupili i što imaju´, rekao je Rumsfeld. ´Mnogo informacija o njihovom sustavnom naporu da obmanu i uskrate nam mogućnost da točno doznamo gdje su stvari´.

On je kazao kako nije na Ujedinjenim Narodima da pronađu ta oružja, nego je u pitanju koliko Saddam Hussein surađuje s UN-om.

´To je UN rekao: podnesi korektnu deklaraciju, otvori stvari i pokaži svijetu što imaš´, rekao je Rumsfeld. ´On to ne čini´.

Umjesto toga Irak razmješta oružje u pdzemne bunkere, moguće krije laboratorije za biloško oružje u kamionima i razmješta dokumentaciju u privatne domove.

´Uvijek postoji izvjesni stupanj neizvjesnoti´, rekao je američki ministar obrane. ´Dok ne dođeš u zemlju i nisi u mogućnosti razgovarati sa svakim i doslovce ići i naći stvari koje je on sakrio, tek tada će slika biti potpuno jasna´.

Rumsfeld je naglasio da predsjednik Bush nije donio konačnu odluku o Iraku, mada je već kazao kako Saddamu Hussinu istječe vrijeme.

´On je odlučio da Saddama Husseina treba razoružati´, kazao je on. ´On se nada da se to može postići mirnim sredstvima. On se nada, ako to nije moguće...da će Saddam Hussein napustiti zemlju´.

Rumsfeld je u nedjelju u interviewu za ABC rekao kako bi bilo dobro da Saddam Hussein i drugi irački čelnici napuste zemlju kako bi se izbjegao vojni sukob.

´Preporučio bih da se napravi neka odredba kako bi se najvišem čelništvu u toj zemlji i njihovim obiteljima moglo osigurati pribježište´, rekao je on. ´Mislim da bi to bila dobra pogodba za izbjegavanje rata´.

Pročitajte više