Rumsfeld: Nema ostavke zbog zlostavljanja iračkih zarobljenika

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je u petak da bi bez razmišljanja dao ostavku da misli kako više ne može ispunjavati svoje dužnosti, ali ne zbog skandala o zlostavljanju iračkih zatvorenika.

"Istog trena bih dao ostavku da mislim kako više ne mogu ispunjavati svoje dužnosti. No neću to učiniti jer pojedinci od afere oko zlostavljanja iračkih zatvorenika čine politikantsku aferu", kazao je Rumsfeld odboru za oružane snage Senata.

Na upit demokratskog senatora Evana Bayha hoće li njegova možebitna ostavka "pokazati koliko smo ozbiljno shvatili problem", ministar je odgovorio: "Možda".

Skandal oko zlostavljanja iračkih zatvorenika izazvao je brojne pozive na Rumsfeldovu ostavku među parlamentarnim zastupnicima iz demokratske oporbe i utjecajnih novina kao što su britanski tjednik The Economist i New York Times.

U četvrtak je američki predsjednik George W. Bush kazao da nije izgubio povjerenje u Rumsfelda, jednog od glavnih organizatora rata u Iraku.

I američki državni tajnik Colin Powell pružio mu je u petak potporu, ustvrdivši da "vrlo dobro radi". Prije razgovora o ostavci "treba znati sve pojedinosti", dodao je Powell u razgovoru za AFP.



Pročitajte više