Rumsfeld nije oduševljen napretkom borbe s terorizmom

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfled pokazao je u jednom memorandumu da nije oduševljen napretkom u borbi protiv terorizma te da očekuje da će još dugo potrajati, piše u srijedu list USA TODAY.

Rumsfeld je u memorandumu koji je uputio najvišim dužnosnicima Pentagona kazao kako nije moguće dovoljno brzo transformirati Pentagon za učinkovitu borbu s terorizmom i kako bi za to mogla biti potrebna "nova institucija", piše list.

Memorandum od 16. listopada oštro odskače od Rumsfeldovih uglavnom pozitivnih javnih ocjena i daje iskrenu i trijeznu procjenu dvogodišnje borbe protiv terorizma. On ukazuje na to da preostaje još mnogo posla i otvara niz pitanja, ali nudi malo rješenja, piše USA TODAY.

Rumsfeld navodi "miješane rezultate" u borbi protiv al Qaede, "umjeren napredak" u hvatanju iračkih dužnosnika i "nešto slabiji napredak" u uhićivanju čelnika talibana.

On je ocijenio da Sjedinjene Države tek započinju borbu s iračkom terorističkom skupinom Ansar Al-Islam.

Rumsfeld kaže da je cijena borbe protiv terorizma ogromna i ne ide u korist Sjedinjenih Država koje troše milijarde dolara dok teroristi troše milijune.

Memorandum također ocjenjuje da stabilizacija Iraka i Afganistana ide teško i da će potrajati.

Rumsfeld se u memorandumu pita da li se Pentagon dovoljno brzo prilagođava u borbi protiv terorista i ne bi li možda SAD trebao stvoriti privatnu zakladu koja bi privukla radikalne islamske škole-medrese na umjereniji put.

Bushova administracija u javnosti izražava optimizam glede borbe protiv terorizma. Tako je državni odvjetnik John Ashcroft rekao da je do sada uhićeno ili ubijeno dvije trećine al Qaedinog vodstva.

Pročitajte više