Rumsfeld: Ovako ili onako Ankara će u konačnici surađivati

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld izrazio je u srijedu uvjerenje da će Turska, prijateljska zemlja Sjedinjenih Država, ´u konačnici surađivati na ovaj ili onaj način´ u slučaju rata protiv Iraka.

Na novinarski upit o turskom zahtjevu za izdašnijom gospodarskom pomoći koju bi Amerikanci trebali isplatiti Turskoj u zamjenu za korištenje njezina teritorija Rumsfeld je odgovorio ´Očito, što je pomoć veća, to je lakše, što je manje to je teže. No to se može srediti i ima načina da se zaobiđe´.

Rumsfeld nije želio precizirati kakve bi bile vojne alternative koje predviđa Pentagon. Ne postigne li dogovor s Ankarom Washington ne bi mogao otvoriti vojni kopneni front na sjeveru Iraka, osim velikog južnog fronta s kuvajtske strane.

Bijela kuća je ipak u srijedu obznanila da SAD može uspješno izvesti akciju i bez Turske.

´Potpora Turske je poželjna sa strateškog stajališta (...) no oružane snage SAD-a dovoljno su elastične da osiguraju vojni uspjeh kakva god bila odluka´, rekao je glasnogovornik Ari Fleischer.

Prema vođi stranke Pravda i razvoj Recepu Tayyipu Erdoganu, SAD su Turskoj predložile financijsku pomoć do 24 milijarde dolara kao kompenzaciju za gospodarske gubitke u slučaju rata.

Erdogan je izrazio nezadovoljstvo što bi tu pomoć trebao odboriti američki Kongres, jer bi to moglo potrajati tjednima.

Ankara procjenuje da su njezini gubici od rata u Zaljevu iz 1991. protiv Iraka, zbog trgovinskih sankcija UN-a veći od 40 milijardi dolara.

Pročitajte više