Rumsfeld podržao nove čelnike Kirgistana

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld podržao je u četvrtak nove čelnike Kirgistana i dobio obećanja da američka zračna baza može ostati u zemlji.

Privremena vlada te osiromašene zemlje u srednjoj Aziji pokušava osigurati stabilnost otkad je svrgnut predsjednik Askar Akajev, koji je vladao gotovo 15 godina i pobjegao u vrijeme masovnih prosvjeda kada je oporba preuzela vlast.

"SAD im želi dobro u važnom poslu kojim se bave, u gradnji stabilne i moderne, uspješne demokracije", rekao je Rumsfeld na konferenciji za novinare nakon razgovora s vršiteljem dužnosti predsjednika Kurmanbekom Bakijevom.

Bakijev je ranije ponovio uvjeravanja da američke zračne snage mogu ostati u unajmljenoj zračnoj bazi izvan Biškeka za operacije u obližnjem Afganistanu.

Baza pored međunarodne zračne luke koristi se za dostavu opskrbe u Afganistan, koji je Rumsfeld posjetio ranije ovog tjedna na turneji koja ga je odvela i u Irak i Pakistan.

Rusija također unajmljuje vojnu zračnu bazu nedaleko od Biškeka, tako da je Kirgistan jedina zemlja u kojoj i Rusija i SAD imaju baze.

Bakijev je također rekao da će predsjednički izbori sazvani za 10. srpnja biti slobodni i pošteni.

Kćerka Akajeva neočekivano se, neposredno uoči dolaska američkog ministra obrane, pojavila u parlamentu nakon nekoliko tjedana egzila u koji je samoinicijativno otišla nakon što je njen otac svrgnut s vlasti.

"U Biškeku sam kraće od jednog sata i ne očekujem nikakve probleme od kirgistanskog naroda", rekla je ona novinarima u parlamentu.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više