Rumsfeld: Uspjeh u Iraku spektakularan, borbe se nastavljaju

ISTODOBNO dok američke snage ovladavaju Bagdadom, američki ministar obaren Donald Rumsfeld u srijedu je rekao kako su koalicijske snage postigle spektakularan uspjeh u Iraku, ali i upozorio da će se borbe nastaviti.

"Nema dvojbe da su teški i opasni dani pred nama i da će se borbe nastaviti još jedno vrijeme", rekao je Rumsfled na konferenciji za novinare u Pentagonu. "Ali svatko tko gleda lica oslobođenih Iračana, mora reći da je ovo dobar dan".

"Sutra ćemo obilježiti tri tjedna od kada je počela operacija Iračka sloboda, a napredak koji su napravile koalicijske snage je ništa manje nego spektakularan", kazao je Rumsfeld.

Slike američkih snaga koje se slobodno kreću ulicama Bagdada dok ih Iračani pozdravljaju slaveći rušenje režima Sadama Huseina Rumsfeld je nazvao zapanjujućim.

On je usporedio događaje u Bagdadu s padom Berlinskog zida i nestankom Željezne zavjese.

"Sadam Husein sada zauzima svoje mjesto zajedno s Hitlerom, Staljinom, Lenjinom, Ceaucescuom u panteonu propalih brutalnih diktatora, a irački narod je na putu prema slobodi", kazao je on.

Rumsfeld i načelnik Glavnog stožera američke vojske general Richard Myers su upozorili kako je unatoč uspjesima preostalo mnogo za uraditi i da bi još moglo doći do žestokih borbi.

"Borbe za druge iračke gradove još se odvijaju", rekao je Rumsfeld upozorivši da je prerano proglasiti pobjedu.

On je kazao da ne zna je li Sadam Husein živ ili mrtav niti gdje se nalazi i da se to tek treba utvrditi.

"Još uvijek ih moramo uhvatiti, ili doznati što je sa Sadamom, njegovim sinovima i visokim iračkim dužnosnicima", kazao je on.

Myers je rekao kako u Bagdadu nema organiziranog otpora Republikanske garde i da se američke snage susreću samo sa sporadičnim otporom.

On je rekao kako irački ekadroni smrti još uvijek djeluju zapadno od Bagdada i da džepovi otpora još postoje na sjeveru.

"Ne smijemo i ne trebamo biti previše samouvjereni", kazao je on.

Myers je naveo kako se na sjeveru još uvijek nalazi 10 iračkih divizija i jedna brigada Republikanske garde.

Rumsfeld je rekao kako se raspoloženje u Iraku mijenja tako da Iračani više ne strahuju od režima Sadama Huseina i mogu slobodno izraziti prihvaćanje američkih snaga u svojoj zemlji.

On je ponovno upozorio Siriju da ne dopusti prelazak ljudi i vojne opreme preko svoje granice s Irakom.

"Bilo bi bolje za njih da ne opskrbljuju vojnom opremom Irak", rekao je on dodajući kako sirijska vlada također omogućuje Iračanima lojalnim Sadamu Huseinu da prijeđu u Siriju.

Upitan je li još neka zemlja mogući cilj vojnog napada SAD-a Rumsfeld je, međutim, kazao kako ne poziva na borbu niti ima što za objaviti.

Pročitajte više