Rumunjska će iz solidarnosti s Pragom protjerati ruskog diplomata

Ilustracija: EPA

RUMUNJSKA će protjerati ruskog diplomata u znak solidarnosti s Češkom, usred diplomatskog sukoba s Moskvom, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova, idući za primjerom drugih zemalja srednje i istočne Europe.

Aleksej Grišaev, zamjenik vojnog atašea u ruskom veleposlanstvu u Bukureštu, proglašen je "nepoželjnim zbog njegova rada i djelovanja koje se kose s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ruski veleposlanik Valerij Kuzmin pozvan je kako bi ga obavijestili o tome, dodaje se iz istog izvora.

Češka vlada je prošlog tjedna optužila ruske tajne službe da su odgovorne za eksploziju skladišta streljiva 2014. u kojoj su dvije osobe poginule, protjeravši 18 ruskih diplomata zbog sumnje u špijunažu.

Slovačka i baltičke zemlje odlučile su protjerati ukupno sedam ruskih diplomata

Rusija je uzvratila zatraživši da 20 čeških diplomata napusti njezin teritorij, nakon čega je Prag najavio da kani ograničiti broj ruskih diplomata u službi kako bi oba ureda imala isti broj zaposlenika.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je pred novinarima ponovo odbio češke tvrdnje. "Protiv Rusije se iznose veoma teške optužbe ", rekao je, ocijenivši ih "neutemeljenim", "neprijateljskim" i "štetnim" za bilateralne veze.

Češki ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček zatražio je u utorak od partnera u EU i NATO-u da protjeraju ruske diplomate kao znak potpore Pragu u sukobu s Moskvom.

Slovačka i baltičke zemlje odlučile su protjerati ukupno sedam ruskih diplomata.

Pročitajte više