Rumunjska: Izborno povjerenstvo odbilo ponoviti izbore

RUMUNJSKO središnje izborno povjerenstvo odbacilo je u utorak zahtjev oporbe za poništavanje izbora provedenih u nedjelju zbog navodnih neregularnosti prilikom elektronskog prebrojavanja glasova koje su dale vladajućoj stranci malu prednost.

Oporbeni savez Pravda i istina (PA) je priopćio da je do neregularnosti došlo pri elektronskom prebrojavanju glasova te da se radi o više od 160.000 listića.

"Odbacili smo zahtjev za poništavanje parlamentarnih izbora", rekao je Emil Gherghut, predsjednik središnjeg izbornog povjerenstva.

Prema rezultatima prebrojanih 99 posto glasačkih listića, vladajuća Socijaldemokratska stranka vodi sa 37 posto, a oporbeni savez je osvojio 31 posto biračkih glasova.

Rumunjska je oporba u utorak zatražila ponovno organiziranje općih izbora upozoravajući na neregularnosti prilikom elektronskog prebrojavanja glasova nakon izbora u nedjelju.

"Potrebno je ponoviti izbore. Mislimo da su izbori bili neregularni", rekao je čelnik oporbenog saveza PA Traian Basescu na konferenciji za novinare.

Strani diplomati i skupine za zaštitu ljudskih prava ranije su upozoravale na moguće neregularnosti, no članovi OESS-a u ponedjeljak su ustvrdili da su unatoč manjim nepravilnostima izbori bili dobro i profesionalno organizirani.

Foto: FAH

Pročitajte više