Rumunjska opet prosvjeduje, tisuće ljudi na ulicama

Foto: Hina

NOVI prosvjedi su otpočeli na ulicama Bukurešta. Tisuće demonstranata izašlo je u nedjelju na ulice rumunjskog glavnog grada, kako bi podržali Nacionalni antikorupcijski direktorat te zahtijevajući da državne institucije budu oslobođene od političkog uplitanja.

Demonstranti su zviždali noseći rumunjske i američke zastave na trgu Pobjede , na kome se nalaze i institucije Vlade. Zatim su se zaputili prema zgradi parlamenta. Tamo su skupljali i potpise za referendum za ostavku gradonačelnika Bukurešta Gabriela Firee te dijelili značke s natpisom "Otpor".

"Želimo pravdu, a ne korupciju"


Nakon toga su blokirali trg Unirii na putu do parlamenta te zatražili minutu šutnje, javlja Romania Journal.

Demonstranti su uzvikivali "Rumunjska, probudi se!", "Ostavka", "DNA bi trebala doći po vas" i "Želimo pravdu, a ne korupciju".   Ovo je posljednji u nizu antivladinih  i antikorupcijskih prosvjeda u Rumunjskoj.

Nova era u politici


Masovni prosvjede je izazvao, sad već povučeni, vladin dekret o dekriminalizaciji nekih kaznenih djela iz oblasti korupcije. Međutim, Vlada lijevog centra i dalje planira uvesti tu mjeru u parlament kao nacrt zakona.

Prosvjednici su obećali kako će ovi prosvjedi označiti novu eru u rumunjskoj politici, prenosi AP.

DNA je agencija koja je zadužena za sprječavanje, istragu i procesuiranje slučajeva korupcije, kao što su mito, pronevjera i ucjena, a koji su stvorili materijalnu štetu veću od 200.000 eura, ili u kojima je vrijednost u formi novca ili robe veća od 10.000 eura.

Pročitajte više