Rumunjski predsjednik Iliescu doputovao u službeni posjet RH

RUMUNJSKI predsjednik Ion Iliescu doputovao je u ponedjeljak u dvodnevni uzvratni službeni posjet Hrvatskoj, a svoj će službeni program započeti razgovorima sa svojim domaćinom hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Nakon svečane ceremonije službenog dočeka u Uredu Predsjednika, Iliescu i Mesić započet će s razgovorima u četiri oka, nakon čega će uslijediti bilateralni razgovori službenih izaslanstava.

Očekuje se da će u središtu razgovora dvojice predsjednika biti bilateralni odnosi, približavanje Rumunjske i Hrvatske Europskoj uniji, te stanje u regiji i svijetu.

Iliescu će tijekom dana razgovarati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Zlatkom Tomčićem i premijerom Ivicom Račanom. Mesić i njegov rumunjski kolega bit će u ponedjeljak poslijepodne nazočni svečanom otvorenju Foruma hrvatskih i rumunjskih gospodarstvenika, a Iliescu će u Europskom domu održati predavanje "Rumunjski pogled na integraciju i globalizaciju".

Hrvatska i Rumunjska već deset godina održavaju dobre i prijateljske odnose koji su rezultirali velikim brojem potpisanih sporazuma i nisu otvorili niti jedno sporno političko pitanje. Dvije zemlje surađuju u više podunavskih i jugoistočnoeuropskih regionalnih inicijativa, a posebno su zainteresirane za infrastrukturne projekte prometnog i energetskog povezivanja crnomorskih država sa srednjom i zapadnom Europom. Predsjednik Mesić u rujnu je prošle godine boravio u službenom posjetu Rumunjskoj, a nekoliko dana prije njegova dolaska u Rumunjsku u Bukureštu je potpisan sporazum o suradnji na povezivanju naftovoda i plinovoda od rumunjske crnomorke luke Constanze preko Omišlja do Trsta.

Drugog dana boravka u Hrvatskoj, rumunjski će predsjednik u Dubrovniku biti na svečanom otvaranju Ministarske konferencije o suradnji u znanosti i tehnologijama. Nakon obilaska dubrovačkog Starog grada, Iliescu će zajedno sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, ručati sa sudionicima Konferencije Regionalnog stola Pakta o stabilnosti u Cavtatu. Prije povratka u Bukurešt predsjednik Iliescu nakratko će posjetiti i Brijune.

Pročitajte više