Rumunjski predsjednik premijeru na odlasku dao mandat za formiranje vlade

Foto: EPA

RUMUNJSKI predsjednik Klaus Iohannis zatražio je danas od odlazećeg premijera Ludovica Orbana da pokuša formirati novu vladu, pretpostavljajući da mu to neće uspjeti i da će to dovesti do željenih prijevremenih izbora.

Iohannis je od Orbana tražio da novu vlast ponovno uspostavi oko svoje Liberalne stranke (PNL). Dio je to plana dvojice centrističkih saveznika, nekadašnjih stranačkih kolega, da izazovu prijevremene izbore šest mjeseci prije onih regularnih.

Time žele iskoristiti rast popularnosti liberala i učvrstiti njihovu vlast u iduće četiri godine.

Iohannis: Prijevremeni izbori su moja prva opcija

"Kao što sam više puta ponovio, prijevremeni izbori su moja prva opcija i ispravan izbor. Odlučio sam tražiti Ludovica Orbana da formira novu vladu", rekao je Iohannis nakon konzultacija s parlamentarnim skupinama.

Rumunjski zastupnici jučer su s 261 glasom za i 139 protiv srušili manjinsku centrističku vladu zbog prijedloga zakona o izbornoj reformi.

Parlament ima dva mjeseca za novog premijera

Orban, šef PNL-a, prošli je tjedan vezao opstanak svoje vlade uz taj prijedlog, što nije neuobičajena praksa u Rumunjskoj. Vlada je došla na vlast u studenom, nakon što je Socijaldemokratska stranka (PSD) izgubila većinu u parlamentu.

Sada parlament ima dva pokušaja i 60 dana da izabere novog premijera ili će se ići na prijevremene izbore. Iohannis i Orban stoga žele ubrzati proces i raspustiti parlament.

Orbanova stranka udvostručila je popularnost nakon parlamentarnih izbora 2016. i sada je podržava 47 posto građana, u odnosu na 20 posto PSD-a.

Pročitajte više