Rupel: Nismo izvozili u Irak

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da slovenska poduzeća nisu izvozila u Irak materijal namijenjen razvoju oružja za masovno uništenje.

Rupel je za slovensku televiziju, reagirajući na govor američkog državnog tajnika Colina Powella u UN-u u kojemu je Slovenija spomenuta kao jedna od država s kojima je režim Sadama Huseina pregovarao o nabavi ´magnetnih sklopova´, rekao da to shvaća kao izraz priznanja Sloveniji.

´Bilo je takvih komercijalnih pokušaja, ali smo ih u korijenu sasjekli, zato izjavu Powella shvaćam kao izraz priznanja Sloveniji´, rekao je Rupel u razgovoru za slovensku televiziju.

Rupel je dodao da je Powell iznio dobre argumente da Irak nastavlja sa svojom opasnom politikom kojom krši rezolucije UN-a, te se založio za ´očuvanje autoriteta Vijeća sigurnosti´ u rješavanju iračke krize, te očuvanje transatlantskog zajedništva između SAD-a i Europe.

Rupel je iračku krizu naveo kao dokaz koji treba razuvjeriti i slovenske ´nato-skeptike´ kako politika neutralnosti nije moguća i razuvjeriti one koji govore da bi male države izvan NATO-a bile sigurnije pred terorizmom.

Pročitajte više