Rupel: Pomorskim zakonikom potvrdili naše pravo

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u nedjelju da promjene slovenskog pomorskog zakonika nisu kršenje međunarodnog prava.

"Odluka našeg parlamenta je pravilna i nije riječ o miješanju u hrvatske stvari nego upravo suprotno, radi se o potvrđivanju našeg prava i pozicije kao sredozemne, jadranske i pomorske države", rekao je Rupel u nedjelju u marijanskom svetištu Brezje, gdje je bio nazočan na misi za domovinu pred slovenski nacionalni praznik Dan samostalnosti u spomen na 26. prosinca 1990. kad je održan referendum o osamostaljenju.

Rupel je, kako je javila slovenska televizija, potvrdio da se susreo sa nominiranim ministrom vanjskih poslova u novoj hrvatskoj vladi Miomirom Žužulom, ali o detaljima sastanka nije želio govoriti.

Slovenski mediji javljaju da će Ljubljana ovih dana proučiti i odgovoriti na hrvatsku notu u kojoj je ocijenjeno da bi proglašenje novog pomorskog zakonika Slovenije u kojemu se Ljubljana odrekla položaja "geografski prikraćene države" bez izlaza na otvoreno more moglo biti uvod u posezanje na područja pod hrvatskim suverenitetom, ali navode kako je riječ o zadnjoj noti stare administracije i ministra vanjskih poslova Picule i očekuju nove bilateralne razgovore o delimitaciji na moru.

(Hina) fl sv

Pročitajte više