Rupel: Slovenija ima pravo na ekološki pojas u Jadranu

SLOVENIJA ima pravo na osnivanje svog (gospodarskog) pojasa u Jadranu, izjavio je u ponedjeljak popodne slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel slovenskim novinarima tijekom stanke na sastanku europskih šefova diplomacija u Bruxellesu.

"Slovenija ima pravo na proglašenje ekološkog, ribolovnog ili drugog pojasa u Jadranu", rekao je Rupel, a prenosi slovenska agencija STA.

Rupel je dodao da to pravo Slovenije proizlazi iz razgraničenja teritorijalnih mora Italije i bivše SFRJ i da je Slovenija slijednica tog ugovora.

Rupel je dodao da situacija u kojoj se Slovenija našla, nakon što je pojas u Jadranu proglasila Hrvatske i nakon najava da će to učiniti Italija, "nije dramatična" jer hrvatski ekološko-ribolovni pojas za Sloveniju ne važi, dok je uspostava talijanskog pojasa u početnoj fazi.

"Talijani s time ne misle žuriti i s nama će se konzultirati", rekao je Rupel, dodavši da je o tome već razgovarao s talijanskim ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem i državnim tajnikom u ministarstvu vanjskjih poslova Robertom Antonioneom.

Po Rupelovim riječima, Slovenija do sada nije imala potrebu za osnivanjem pojasa u Jadranu, ali će o tome, bude li potrebno, povesti razgovore.

Slovenska agencija STA krajem je prošlog tjedna javila da slovenska vlada razmišlja o proglašenju svojeg pojasa u Jadranu, a to je nakon toga u razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV potvrdio i Rupel.

Slovenski stručnjak za međunarodno pravo Miha Pogačnik izjavio je za STA da Slovenija ima pravo na proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu iako su načelno moguće i zajedničke zone s Italijom i Hrvatskom. Pogačnik najave o mogućnosti proglašenja slovenskog pojasa na Jadranu objašnjava uz ostalo i potrebom jačanja političkih argumenata Slovenije u pregovorima o razgraničenju na moru s Hrvatskom.



Pročitajte više