Rupel: Slovenija u NATO-u od travnja

SEDAM država koje se NATO savezu priključuju u drugom krugu njegova širenja, među njima i Slovenija, bit će početkom travnja uključene u sjevernoatlantsku strukturu, najavio je u utorak nakon susreta s glavnim tajnikom NATOa Jaapom de Hoop Schefferom u Bruxellesu slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

"Računamo da će početkom travnja u sjedištu NATO saveza biti podignute zastave novih članica", rekao je Rupel. On je dodao da bi tako ministri vanjskih poslova iz novih članica već na idućem sastanku na ministarskoj razini biti uključeni kao punopravni članovi. Očekuje se da će Francuska, koja posljednja od starih članica još nije ratificirala pristupne protokole za novo proširenje NATO-a, to učiniti početkom veljače.

Slovenija je u članstvo saveza pozvana 2002. godine na sumittu NATO-a u Pragu. Početak uključivanja u NATO savez počeo je još prije deset godina, kada je - 1994. godine - Slovenija uključena u Partnerstvo za mir, a prošle su godine slovenski birači podržali uključenje na "paralelnom" referendumu na kojemu se odlučivalo i o priključenju Europskoj uniji.

Pročitajte više