Rupel: Slovenska blokada Hrvatske ne bi bila dobro prihvaćena

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel upozorio je da moguće protivljenje Slovenije početku pregovora Hrvatske s Europskom unijom ne bi bilo dobro prihvaćeno, piše u utorak mariborski list "Večer" u prilogu o nastupu Rupela pred vanjskopolitičkim odborom parlamenta.

"Odgovarajući na pitanje zastupnika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Bogdana Baroviča, budući je šef slovenske diplomacije rekao da će Slovenija na prosinačkom summitu EU-a podržati početak pregovora s Hrvatskom zato jer uvjetovanje slovenske potpore ne bi bilo dobro prihvaćeno", piše Branko Maksimovič.

Rupel je u pogledu odnosa s Hrvatskom govorio o "novom početku" te potrebi da se "zanemari konfrontacija i otklone napetosti", ali je u polemičnoj raspravi na odboru rekao da on sam "nema čarobni štapić" i da su "metode rada" hrvatske strane neprihvatljve.

"To se odnosi na arbitražu koju Hrvatska iznosi kako bi granični spor sa Slovenijom uklonila iz procesa svog pristupa Europskoj uniji umjesto da prizna da je sporazum Drnovšek-Račan "minimum minimuma" za slovensku stranu iako je riječ o invalidnom aktu jer ga Hrvatska nije ratificirala", navodi Maksimovič.

Ako bi se pregovori o granici između Hrvatske i Slovenije ponovno otvorili, onda bi se ponovno postavilo i pitanje granice na rijeci Muri koju je dovela u pitanje zastupnica madžarske manjine Marija Pozsonec", piše mariborski "Večer".

Pročitajte više