Rupel u parlamentu o slovenskom morskom pojasu

ODBOR za infrastrukturu i okoliš slovenskog parlamenta u utorak je jednoglasno podržao promjene pomorskog zakonika kojima bi i Slovenija deklarirala pravo na proglašenje morskog pojasa u Jadranskom moru, a ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel tom je prigodom rekao da zakonske promjene ne znače da će Slovenija taj pojas automatski i proglasiti.

Promjene su, po Rupelovim riječima, motivirane zaključcima nedavno održane Venecijanske konferencije o održivom ribarenju u Sredozemlju, ali i mogućnošću da o granici na moru između Slovenije i Hrvatske budu odlučivali međunarodni čimbenici.

"U slučaju da bi o tome odlučivala međunarodna arbitraža ili neki drugi međunarodni forum, bilo bi nužno zaštititi slovenske interese. Prihvaćanjem dopuna pomorskog zakonika dobivamo protuargument u slučaju da se Hrvatska pozove na naš stari zakonik ili memorandum o Piranskom zaljevu koji Sloveniju definiraju kao geografski prikraćenu državu" (to jest državu bez izlaza na otvoreno more i prava proglašenja morskih pojaseva), rekao je Rupel obrazlažući vladin prijedlog.

Pročitajte više