Rupel za jednak odnos prema ljevici i desnici

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da mu je stajalište o vanjskoj politici isto kao i predsjednika vlade Antona Ropa, no da se razlikuju glede profiliranja stranke kojoj obojica pripadaju.

"Liberalni demokrati morali bi ostati stranka centra, s jednakim odnosom prema ljevici i desnici", rekao je Rupel u razgovoru za tjednik "Mag".

Po njegovoj ocjeni približavanje liberalnih demokrata (LDS) novoosnovanoj nestranačkoj udruzi "Forum 21", koju vodi negdašnji predsjednik Milan Kučan, moglo bi izazvati opasan rascjep u vladajućoj stranci nekoliko mjeseci prije redovitih parlamentarnih izbora. Kučanov forum, u kojem je više desetaka uglednih gospodarstvenika i javnih djelatnika, po Rupelovim riječima, nije registriran kao stranka, ali je utjecajan lobi koji se profilira kao "lijeva stranka" iako je u njemu puno "bogatih menadžera".

Rupel je, uz ostalo, rekao da su on i premijer Rop više-manje uskladili stajališta o vanjskoj politici, koja je "svojevrsno gradilište na kojemu je još mnogo posla - od donošenja europskog ustava, do odnosa s Hrvatskom i slovenskog predsjedanja OESS-om".

"No moja sudbina ne ovisi o ministarskoj dužnosti i pitanje je koliko sam spreman podnijeti da bi se taj posao završio", rekao je Rupel, govoreći o kritikama koje je u zadnje vrijeme doživio u javnosti i u stranci.

Prigovara mu se i da je previše žurio s pristankom na arbitražu za morsku granicu s Hrvatskom te da je kao ministar vanjskih poslova odnose s Hrvatskom više puta zakomplicirao nediplomatskim izjavama.

Pročitajte više