Rušenje Titova spomenika osudili SABH i IDS

NOĆAŠNJE miniranje spomenika Josipu Brozu Titu pokraj njegove rodne kuće u Kumrovcu osudio je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Savez društava "Josip Broz Tito" ocijenivši rušenje necivilizacijskim činom.

"Rušilački napad na Augustinčićev spomenik pokraj rodne kuće svjetski priznatog državnika, predsjednika Tita necivilizacijski je čin uperen protiv interesa Republike Hrvatske i bačena rukavica politici Vlade gospodina Sanadera", kaže se u priopćenju što ga je potpisao predsjednik SABH-a Krešimir Piškulić.

SABH drži kako poražene fašističke snage Drugog svjetskog rada pokušavaju taj rat dobiti nakon 60 godina ratujući protiv imaginarnog neprijatelja.

"Neofašističke mračnjake treba zaustaviti efikasnom i nedvosmislenom političkom i policijskom aktivnošću baš kao i u drugim europskim državama", smatraju u SABH-u.

"Istarski demokratski sabor (IDS) zgrožen je nasiljem jer u njemu vidi antidemokratski, anticivilizacijski čin upućen u samo srce ustavnog određenja RH, kaže se u priopćenju predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića.

IDS navodi kako grožnju povećava činjenica što je to učinjeno u blagdansko doba, te izražava zabrinutost da se taj čin ne pretvori u novu seriju napada na antifašističke spomenika.

"Zahtijevamo da nadležne vlasti odmah poduzmu sve potrebne zakonske mjere i otkriju počinitelje tog terorističkog čina, a sve građane RH i demokratske snage da osude taj postupak i dalje svi zajedno radimo da Hrvatska bude demokratska i pravedna država, u kojoj neće biti mjesta nasilju", stoji u priopćenju IDS-a.

Pročitajte više