Rusi i dalje piju "ko Rusi"

RUSKI predsjednik Dmitri Medvjedev ocijenio je da državne mjere, poduzete posljednjih godina radi smanjenja konzumacije alkohola u Rusiji, nisu promijenile stanje već su "nacionalna katastrofa". Reducirane su reklame za alkoholna pića, vožnja u pijanom stanju strože se kažnjava, ali nije moguće govoriti o kvalitetnim promjenama, rekao je Medvjedev. Istaknuo je da je konzumacija alkoholnih pića sve teži problem u Rusiji u kojoj je alkohol dio nacionalne kulture, prenosi Reuters.

Medvjedev je izjavio kako je bio šokiran podacima da prosječni Rus godišnje popije 18 litara čistog alkohola. "Kad to preračunate u boce votke zaboli vas glava!", rekao je ruski predsjednik. Izračunati iznos je dvostruko veći od količine koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra opasnom za život. Liječnici vjeruju da bolesti vezane uz konzumaciju alkohola prouzroče više od polovine smrtnih slučajeva osoba između 15 i 54 godine, što se očituje u dugoročnom demografskom padu.

Prema nedavnom izvješću, od pretjerane konzumacije alkohola svake godine u Rusiji umire pola milijuna ljudi, a životni vijek muškaraca zbog nje je kraći od onoga u siromašnim zemljama, poput Bangladeša i Hondurasa.

Pročitajte više