rat u ukrajini

Rusi iz Hersona evakuiraju 60.000 civila. Šalju im SMS-ove s uputama

Foto: EPA-EFE

RUSKE okupatorske vlasti u regiji Herson počele su s evakuacijom 60.000 stanovnika zbog straha od ukrajinske vojske koja sve više napreduje prema tom strateški važnom gradu. Rusi su u srijedu građanima počeli slati SMS-ove s uputama za evakuaciju na prostore koje smatraju sigurnijima.

"Dragi građani, evakuirajte se odmah. Ukrajinska vojska će koristiti artiljeriju i rakete. Autobusi će voziti od 7 sati iz riječne luke prema lijevoj obali Dnjepra", pisalo je u SMS-ovima koji su građanima stizali čitavo jutro te u sve dramatičnijem tonu.

Ukrajina: Rusi šire paniku

Ukrajinske vlasti optužile su Ruse da nepotrebno šire paniku i histeriju među građanima. Ukrajinska vojska zadnjih tjedana konstantno napreduje u regiji Herson te je oslobodila brojna sela uz zapadnu obalu Dnjepra.

Poziv građanima da se evakuiraju stigao je dan nakon što je novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin rekao da je situacija u Hersonu za rusku vojsku vrlo komplicirana i da im je glavni cilj sačuvati civile.

"Ruska vojska će prvenstveno osigurati siguran, već najavljeni odlazak stanovništva prema programu preseljenja koji priprema ruska vlada. Naši daljnji planovi i akcije u vezi sa samim gradom Hersonom ovisit će o nastaloj vojno-taktičkoj situaciji. Ponavljam, već danas je jako teško. Polazit ćemo od potrebe da maksimalno sačuvamo živote civilnog stanovništva i naših vojnika što ne isključuje donošenje nekih teških odluka", rekao je Surovikin. 

Pročitajte više