Rusi: Planiramo s Kinezima postaviti nuklearni reaktor na Mjesec. Ozbiljno pričamo

Foto: EPA

Rusija i Kina razmatraju mogućnost postavljanja nuklearnog reaktora na Mjesecu između 2033. i 2035. godine, što bi jednog dana omogućilo izgradnju lunarnog naselja, rekao je danas direktor ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov.

Borisov, bivši zamjenik ministra obrane, rekao je da dvije zemlje dulje vrijeme rade na razvoju lunarnog programa te da Moskva svojom stručnošću  pridonosi "nuklearnoj svemirskoj energiji". ''Ozbiljno razmatramo projekt dopreme i postavljanja energetskog reaktora na Mjesečevoj površini zajedno s kineskim kolegama, rekao je Borisov. 

"Planiramo izgraditi svemirski brod na nuklearni pogon za prijevoz tereta"

U Rusiji je trenutno aktivno 11 nuklearnih elektrana, dok je u Kini aktivno 55 nuklearnih reaktora. Borisov pojašnjava da solarne ploče ne bi mogle proizvesti dovoljno električne energije za napajanje budućih lunarnih naselja, dok bi nuklearna energija to mogla.

Dodaje da je to vrlo izazovno i da bi se trebalo učiniti bez ljudske nazočnosti. Borisov je također potvrdio da Rusija planira izgraditi svemirski brod za prijevoz tereta koji bi bio na nuklearni pogon. Sva tehnička pitanja vezana uz projekt su riješena, ali nemamo rješenje kako bismo hladili nuklearni reaktor, dodao je Borisov.

Bila bi to, kako je rekao, kiklopska struktura koja bi zahvaljujući nuklearnom reaktoru i snažnim turbinama prevozila velike terete od jedne do druge orbite, prikupljala svemirske krhotine i obavljala brojne ostale radnje. Prošle godine je prva ruska lunarna misija nakon 47 godina propala nakon što se svemirska letjelica Luna-25 otela kontroli i pala.

Pročitajte više