Rusi: Potpuno smo zauzeli rafineriju nafte u Lisičansku. Guverner: Nema više bijega

Ilustracija: EPA

RUSKE snage i proruski separatisti tvrde da su preuzeli "potpunu kontrolu" nad rafinerijom nafte u Lisičansku. Objavio je to u razgovoru za ruske prorežimske medije Vitalij Kiseljev, pomoćnik ministra samoproglašene separatističke Narodne Republike Luhansk.

"Danas su naše snage potpuno zauzele rafineriju, u tijeku je čišćenje. Naše divizije su već ušle i na teritorij iza rafinerije. Tojest, kontroliramo dio grada na strani rafinerije. U isto vrijeme imamo postrojbe koje su ušle u Lisičansk s istočne strane, prešle rijeku Siverski Donjec i ušle u stambeno područje", rekao je Kiseljev. 

"Potpuno istu situaciju, čak i bolju, imamo nakon što smo zauzeli Vovčoiarivku, zbili smo redove. Sa strane Tošivke smo također ušli u rezidencijalno područje. Gotovo sa svih strana kontroliramo Lisičansk", tvrdi separatistički lider.

"Ovo je iznimno opasno"

S druge strane, Ukrajina tvrdi da Rusija i dalje napada na području naftne rafinerije, ali priznaje da su ruske snage "ostvarile djelomičan uspjeh te zauzele sjeverozapadne i jugoistočne dijelove rafinerije".

Serhij Hajdaj, guverner regije Luhansk, večeras je objavio da je situacija u Lisičansku "ekstremno teška".

"Granate stižu sa svih strana je Rusi nadiru iz više različitih smjerova. Kao i obično, tvrde da kontroliraju pola grada, ali to nije istina. No, granatiranje je iznimno teško. Čak namjerno pucaju na naše humanitarne centre. Savjetujemo civilima da ostanu u skloništima, evakuacija nije moguća", napisao je Hajdaj.

"Ovo je iznimno opasno. Postavljaju protutenkovske mine po prilaznim cestama. Rusi su i dalje u predgrađima, nema uličnih borbi u samom gradu", tvrdi ukrajinski guverner.

Pročitajte više