Rusi: Prvi put smo u Ukrajini srušili američku pametnu bombu

Screenshot: YouTube

RUSIJA je danas objavila da je srušila američku pametnu bombu koju su ispalile ukrajinske snage, što je prvi put da Moskva tvrdi da je oborila tip oružja koje omogućuje Ukrajini da gađa udaljene mete.

Tzv. GLSDB bomba lansira se na raketi i potom uz satelitsko navođenje nečujno lebdi do mete koja može biti udaljena 150 kilometara. To je dvostruko veća udaljenost u odnosu na raketni sustav HIMARS koji je Kijevu dostavljen prošle godine.

Ukrajina već dugo traži oružje kojim može gađati ruske zapovjedne centre, linije opskrbe i druge mete iza neprijateljskih linija. Nagađa se da joj je Washington taj tip naoružanja počeo dopremati ove godine.

Rusi tvrde da su srušili GLSDB, ali ne kažu gdje

U ruskom priopćenju se navodi da je protuzračna obrana srušila GLSDB, ali se ne precizira gdje se to dogodilo. Šira upotreba GLSDB-a izložila bi napadima ruske opskrbne linije u istočnoj Ukrajini i prisilila Moskvu da ih premjesti dalje od bojišnice.

Neovisni vojni stručnjaci kažu da su HIMARS-i pomogli Ukrajini da promijeni tijek rata nakon što je propao inicijalni plan Rusije da izvede brzu invaziju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više