Ovo je najveći poraz Rusa od ožujka

Ostaci ruskog tenka u harkivskog regiji Foto: Profimedia

PROTUNAPAD Ukrajine na istoku, u kojem su oslobođeni deseci gradova i sela, među kojima i strateški ključni gradovi Kupjansk i Izjum, najveći je uspjeh ukrajinske vojske od povlačenja ruskih snaga iz područja oko Kijeva u ožujku, piše BBC.

Brzi pad Izjuma u pokrajini Harkiv bio je najteži poraz Moskve od ožujka, kada su ruske trupe bile prisiljene povući se iz glavnog grada Kijeva. To bi mogla biti odlučujuća prekretnica u šestomjesečnom ratu, s tisućama ruskih vojnika koji su pobjegli i napustili zalihe streljiva i opremu.

Rusi masovno bježe iz harkivske regije

Šef ruske administracije na područjima u Harkivu koje kontrolira rekao je svim stanovnicima da se evakuiraju i pobjegnu u Rusiju kako bi "spasili živote", izvijestio je TASS. Očevici su opisali prometne gužve i kolone automobila u bijegu s teritorija pod kontrolom Rusije.

Ukrajinci su danas prvo ušli u Kupjansk, grad koji je bio ključan za opskrbu ruskih snaga, a potom i u Izjum. Rusko ministarstvo obrane priznalo je da se ruska vojska povlači iz Izjuma ustvrdivši da se radi o "pregrupiranju". Rusko ministarstvo potvrdilo je i povlačenje vojske iz trećeg ključnog istočnog grada Balaklije. Tvrde da su povučenim snagama htjeli "ojačati napore" na donjeckoj bojišnici.

Znakova problema za Rusiju bilo je i drugdje duž njezinih preostalih položaja na istočnom frontu, pri čemu su proruski dužnosnici priznali i poteškoće na drugim lokacijama, dok su Ukrajinci nagovještavali daljnji napredak.

Mehanizirani napad

Prije nekoliko dana kijevske su snage probile liniju bojišnice i od tada su ponovno zauzele desetke gradova i sela u brzom mehaniziranom napadu napredujući desetke kilometara dnevno.

Ukrajinski dužnosnici su rano u subotu objavili fotografije svojih vojnika koji podižu plavo-žutu ukrajinsku zastavu ispred gradske vijećnice u Kupjansku, čije se osvajanje pokazalo kao odlučujući udarac za ruske garnizone koje je opskrbljivala gradska željeznica.

"Kako bi se postigli ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa, odlučeno je da se ruske trupe koje se nalaze oko Balaklije i Izjuma moraju pregrupirati u svrhu povećanja napora u smjeru Donjecka", prenio je TASS izjavu ruskog ministarstva obrane. 

Oslobođenje Balaklije

Ruske snage Balakliju su napustile prije nekoliko dana. Ukrajinske snage su danas konačno uspostavile potpunu kontrolu nad tim gradom, izjavila je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Malijar. 

U selu Hrakove, jednom od desetak mjesta ponovno osvojenih u ukrajinskom napredovanju, Reuters je vidio spaljena vozila označena slovom "Z", koje simbolizira rusku invaziju. Kutije još uvijek pune streljiva, na položajima koje su Rusi napustili u očitoj žurbi, bile su razbacane zajedno sa smećem.

"Zdravo svima, mi smo iz Rusije", stajalo je ispisano sprejem na zidu. Tri tijela ležala su u dvorištu u bijelim vrećama.

Regionalni načelnik policije Volodimir Timošenko rekao je da je ukrajinska policija prethodnog dana ušla i provjerila identitete stanovnika koji su živjeli pod ruskom okupacijom od drugog dana invazije.

"Prvi cilj je pružiti pomoć svima kojima je potrebna. Sljedeći zadatak nam je dokumentirati zločine koje su ruski osvajači počinili na teritorijima koje su privremeno okupirali", rekao je.

"Rusija se povlači"

Iznenadno rusko napuštanje bojišnica južno od Harkiva bilo je najveća transformacija bojnog polja od propasti prvog ruskog napada na Kijev. 

Ruske snage su se na početku rata odlučno borile da zauzmu Izjum, a zatim su grad koristile kao logističku bazu za jednu od svojih glavnih kampanja - višemjesečni napad sa sjevera na susjednu regiju Donbas.

Bilo je znakova da bi Ukrajina mogla iskoristiti nered nastao zbog napada duž drugih područja istočnog fronta. Denis Pušilin, čelnik ruske separatističke uprave u pokrajini Donjeck, rekao je da je situacija u Limanu, istočno od Izjuma, "i dalje prilično teška - kao i u nizu naselja na sjeveru republike".

Nešto istočnije ukrajinski dužnosnici nagovijestili su mogući pokušaj ponovnog preuzimanja kontrole nad Lisičanskom, koji je Moskva zauzela u srpnju nakon višetjednih borbi u jednoj od najkrvavijih bitaka u ratu.

Ukrajinski mediji prenijeli su riječi ukrajinskog regionalnog guvernera Sergeja Hajdaja da je ukrajinska vojska primijećena na periferiji grada.

Pročitajte više