Rusi ulovili gruzijskog špijuna

RUSKA novinska agencija javlja kako je domaća služba sigurnosti objavila da je uhvatila gruzijskog špijuna, koji je sudjelovao u destabilizaciji regije, međutim ne navode točno mjesto i vrijeme hvatanja. Taj špijun tako samo potvrđuje gruzijsku umiješanost u terorističke aktivnosti u južnoj Rusiji, vjeruju ruski službenici.

Smatra se kako je njegov posao obuhvaćao organiziranje kontakata između gruzijskih specijalnih snaga i ilegalnih naoružanih skupina u Rusiji.

Inače, spor oko statusa gruzijskih pobunjenih regija Abhazije i Južne Osetije doveo je odnose Rusije i Gruzije na najnižu razinu, dok se obje strane međusobno optužuju za špijunažu.

Rusija je tako pojačala diplomatske kontakte s Abhazijom i Južnom Osetijom, koje traže neovisnost od Gruzije, što je dodatno uznemirilo tu zemlju. Osim toga, Rusija je pojačala svoje mirovne snage u okviru mandata Zajednice neovisnih država u regiji, pozivajući se na tvrdnje da se Rusi, koji su većina u Abhaziji, osjećaju ugroženima od Gruzije.

Abhazija i Južna Osetija traže da ih se prizna kao neovisne države po uzoru na Kosovo, međutim Gruzija najavljuje da će štititi svoju teritorijalnu cjelovitost čak i uz upotrebu vojne sile.

A.P.
Foto : AFP

Pročitajte više