Rusija će zabraniti točenje žestokih pića u zračnim lukama i podići porez na pivu

RUSIJA će, u sklopu antialkoholne kampanje, zabraniti točenje žestokih pića u zrakoplovnim lukama i duty free dućanima te će povećati porez na pivu, javlja ruska Pravda.

Ruski zakonodavci pripremaju mjere u borbi protiv sveprisutnog alkoholizma u zemlji, obilazeći barove i restorane po ruskim zračnim lukama. Tamo nadgledaju prodaju alkohola i pripremaju novi zakonski prijedlog kojim bi se zabranilo točenje pića u zračnim lukama.

Pola milijuna smrti uzrokovano alkoholom

Najavljen je i porez na prodaju piva koji bi mogao biti i do 300 posto te će njena prodaja na kioscima biti zabranjena. Piva je nakon votke najpopularnije piće i njena potrošnja je u porastu. Strani proizvođači piva nisu s oduševljenjem dočekali takvu vijest, jer im je Rusija treći najveći potrošač u svijetu, nakon Kine i SAD-a.

Jedan paket antialkoholnih zakona već je pripremljen za raspravu u ruskoj Dumi, ali to je tek početak jer će se njime regulirati prodaja alkohola trudnicama, mladima i osobama koje izgledaju kao ovisnici.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev najavio je borbu protiv opijanja u Rusiji, jer je bio zapanjen statistikama o tome koliko boca votke popiju Rusi. Medvedev smatra da je riječ o "nacionalnoj katastrofi", jer alkohol u toj zemlji uzrokuje oko 500.000 smrti svake godine.

Pročitajte više