Rusija dronovima i raketama napala silose za žito u Odesi

Ilustracija: EPA

RUSIJA je rano jutros pokrenula kombinirani napad bespilotnim letjelicama i raketama na Ukrajinu, gađajući uglavnom južne dijelove regije Odesa i pogodivši tamošnje poljoprivredno postrojenje, objavile su ukrajinske zračne snage u poruci na Telegram aplikaciji.

Rusija je lansirala šest bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Shahed i 10 krstarećih projektila, a ukrajinske su snage uništile šest bespilotnih letjelica i šest projektila prije nego što su pogodili cilj, priopćile su zračne snage.

Situacija u Odesi i njenim lukama pomno se pratila na tržištima žitarica, jer je Kijev jučer objavio da su tamo stigla dva teretna broda kako bi koristila privremeni koridor za plovidbu do crnomorskih luka i ukrcavanje žitarica za afrička i azijska tržišta.

Nije bilo žrtava

U odbijanju zračnog napada sudjelovali su borbeni zrakoplovi, raketne jedinice za protuzračnu obranu, pokretne oružane skupine i druga sredstva, priopćilo je ratno zrakoplovstvo. Guverner Odese Oleh Kiper rekao je na Telegramu da su silos za žito i poljoprivredna polja oštećeni u okrugu Berezivskij u istočnom dijelu regije.

Nasreću, nije bilo žrtava, rekao je Kiper. Cijeli teritorij Ukrajine nekoliko je sati bio pod uzbunom za zračni napad. Ukrajina je prošlog mjeseca najavila "humanitarni koridor" u Crnom moru kako bi oslobodila brodove zarobljene u svojim lukama od početka rata u veljači 2022. i kako bi zaobišla de facto blokadu nakon što je Rusija odustala od dogovora da Kijevu dopusti izvoz žita.

Pročitajte više