Rusija hitno zvala norveškog ambasadora zbog uhićenja Rusa, oglasila se Norveška

Foto: EPA

RUSKO ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je pozvalo norveškog veleposlanika nakon što je više ruskih državljana uhićeno zbog korištenja dronova.

Gotovo deset Rusa uhićeno je u Norveškoj posljednjih tjedana jer su prekršili zabranu leta dronova ili zabranu fotografiranja objekta koji se smatraju osjetljivima i čije je fotografiranje zabranjeno.

Rusija je uhićenja opisala kao politički motivirana, a Norveška je poručila da su legalna. Do uhićenja je došlo nakon što je Norveška pojačala mjere sigurnosti vezano za sumnje na sabotažu na plinovodu Sjeverni tok ispod Baltičkog mora.

U priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi: "Smatramo da su presude protiv Rusa politički motivirane i da nemaju nikakve veze s načelima pravednog i nepristranog pravosuđa."

Nakon što je norveški ambasador obavio razgovor s Rusima oglasio se i glasnogovornik norveškog ministarstva vanjskih poslova Lars Gjemble. 

"Naš veleposlanik je iskoristio priliku da izvijesti Rusiju o norveškom kaznenom zakonodavstvu", rekao je. 

"Također je pregledao slučajeve koji se trenutno procesuiraju na norveškim sudovima. Sastanak je protekao u dobrom tonu", kazao je. 

Pročitajte više