Rusija i Sirija "greškom" bombardirale američke saveznike koji se bore protiv ISIS-a

Screenshot: Youtube/Al Jazeera

RUSKI i sirijski avioni bombardirali su u utorak položaje koji drže sirijski pobunjenici u okolici grada al-Baba, koji su nedavno oslobodili od Islamske države.

Koalicija boraca koja uz aktivnu potporu turskih i američkih snaga oslobađa teritorij sjeverne Sirije od ISIS-a konačno je istjerala džihadiste iz strateški važnog grada 23. veljače, nakon bitke koja je trajala znatno dulje od očekivanja.

Dan poslije, ISIS je izveo samoubilački napad na njihovu kontrolnu točku u okolici grada, u kojem je ubijeno 45 ljudi, većinom civila. Nije poznato koliki je broj žrtava jučerašnjeg bombardiranja.

Američki komandosi bili samo par km daleko

"Jučer smo imali neke ruske i (sirijske) režimske avione koji su bombardirali neka sela za koja vjerujem da su mislili da ih drži ISIS, ali zapravo su tamo - na terenu - bile neke od snaga naše koalicije sirijskih Arapa", priopćio je poručnik general Stephen Townsend, vrhovni američki zapovjednik za Irak i Siriju, na press-konferenciji Pentagona.

Američki komandosi bili su samo nekoliko kilometara udaljeni od napadnutih položaja, dodao je Townsend. Bombardiranje je prestalo kad je američko vojno osoblje kontaktiralo rusko preko posebnog komunikacijskog kanala za sprečavanje neželjenih konflikata na bojištu, prenosi Reuters.

Rizik od neželjenih konflikata

Ovo je već drugi ovakav, navodno nehotični napad ruskih snaga u posljednje vrijeme. Prošlog mjeseca ruski avioni bombardirali su turske vojnike u okolici istog grada.

Kako piše New York Times, ovaj incident još jednom ukazuje na rizik od upravo takvih neželjenih konflikata između brojnih snaga uključenih u rat u Siriji, pogotovo kako se približava odlučna bitka za takozvani glavni grad Islamske države, Raku.

Samo u okolici Al-Baba nalaze se pobunjenici Slobodne Sirijske vojske (FSA) koje podupire Turska, sirijska vojska, kao i Sirijske demokratske snage (SDF), koalicija kurdskih i arapskih boraca koja se bori za autonomnu pokrajinu na sjeveru Sirije zvanu Rožava. Sve tri strane bore se protiv ISIS-a, ali i međusobno.

Dok i FSA i SDF imaju američku potporu, međusobno su neprijateljski nastrojene, a Turska je u dugotrajnom sukobu s kurdskim separatistima koji prijeti da se iz Turske prelije u Siriju.

Drugim riječima, iako je ISIS zajednički neprijatelj u Siriji, situacija na terenu iznimno je zamršena i lako zapaljiva.

Pročitajte više