Rusija izbačena iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava

Screenshot: YouTube

OPĆA skupština UN-a izglasala je izbacivanje Rusije iz Vijeća za ljudska prava. Kao formalni razlog za izbacivanje Rusije navedeni su izvještaji o "teškom i sistematskom kršenju ljudskih prava", koje su počinili ruski vojnici u Ukrajini.

Za izbacivanje Rusije glasale su 93 zemlje, protiv su bile 24, a 58 ih je bilo suzdržano.

 

Rusiju podržale Sjeverna Koreja i Sirija 

Izbacivanje Rusije su zbog masakra u Buči predložili Velika Britanija i SAD. Prije glasanja u UN-u ukrajinski ambasador Sergij Kislitsja je optužio Rusiju za "stravična" kršenja ljudskih prava te govorio o masakru u Buči, gradu kod Kijeva u kojem su, optužuje Ukrajina, Rusi pobili na desetke civila. 

Ruski predstavnik Genadij Kuzmi osudio je glasanje. Rusiju su podržale Sjeverna Koreja i Sirija.

Rusija: Glasanje za suspenziju je neprijateljska gesta

Rezolucija usvojena u Općoj skupštini UN-a sa 193 članice izražava "ozbiljnu zabrinutost zbog aktualne krize ljudskih prava i humanitarne krize u Ukrajini", posebice zbog izvješća da je Rusija kršila ljudska prava. 

Rusija je upozorila zemlje da će glasanje za suspenziju i suzdržanost smatrati "neprijateljskom gestom" koja će imati posljedice na bilateralne odnose, navodi se u bilješci koju je Reuters dobio na uvid.

Rusija je prešla polovicu trogodišnjeg mandata u Vijeću sa sjedištem u Ženevi koje ne može donositi pravno obvezujuće odluke, ali njegove odluke šalju važne političke poruke i mogu odobriti istrage.

Rusija je druga zemlja izbačena iz Vijeća za ljudska prava

Moskva je jedan od najglasnijih članova u Vijeću, a suspenzija joj onemogućuje da govori i glasa, kažu dužnosnici, iako bi njezini diplomati i dalje mogli sudjelovati u raspravama. "Vjerojatno bi i dalje pokušavali utjecati na Vijeće preko opunomoćenika", rekao je diplomat iz Ženeve.

Suspenzije su rijetke. Libija je suspendirana 2011. godine jer su snage odane tadašnjem vođi Muammaru Gadafiju vršile nasilje nad prosvjednicima. 

Istraga o optužbama za kršenje ljudskih prava

Vijeće je u ožujku otvorilo istragu o optužbama za kršenje ljudskih prava, uključujući moguće ratne zločine u Ukrajini nakon ruskog napada. 

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Opća skupština UN-a usvojila je dvije rezolucije sa 141 i 140 glasova u kojima osuđuje Rusiju. 

Pročitajte više