Rusija: Javljat ćemo SAD-u o lansiranjima interkontinentalnih balističkih projektila

Foto: EPA

ZAMJENIK ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov danas je rekao da će Moskva, usprkos suspenziji posljednjeg sporazuma između dvije zemlje o kontroli nuklearnog oružja, nastaviti obavještavati SAD o lansiranjima interkontinentalnih balističkih projektila iz silosa ili s podmornica (ICBM).

Predsjednik Vladimir Putin objavio je prošli mjesec da Rusija obustavlja svoje sudjelovanje u Novom START-u te je odmah i potpisao zakon o tome. Novi START, koji su potpisali američki predsjednik Barack Obama i ruski kolega Dmitrij Medvedev 2010., ograničava broj strateških nuklearnih bojevih glava koje svaka potpisnica može rasporediti.

SAD: Prestat ćemo razmjenjivati neke informacije o nuklearnim snagama

Sjedinjene Države odgovorile su objavom da će s Moskvom prestati razmjenjivati neke informacije o svojim nuklearnim snagama.

Rjabkov je također rekao da se Rusija usprkos suspenziji dobrovoljno obvezala pridržavati se središnjih kvantitativnih ograničenja postavljenih tim ugovorom te da će nastaviti razmjenjivati informacije sukladno sporazumu iz 1988.

"Odluka o suspenziji pokazuje da Rusija nije odgovorna nuklearna sila"

"To je to. Naš stav ne ovisi o tome hoće li nam Amerikanci predati svoje podatke ili neće", rekao je tada Rjabkov. SAD je prošli mjesec rekao da odluka o suspenziji pokazuje da Rusija nije odgovorna nuklearna sila.

Washington također tvrdi da Putin opravdava svoju odluku riječima da je Zapad direktno uključen u ukrajinske napade na baze ruskih strateških bombardera duboko unutar ruskog teritorija, no nije o tome iznio nikakve dokaze.

Pročitajte više

 

Pročitajte više