Rusi u Avdijivki izgubili 10% svojih mobiliziranih tenkova. Ukrajinci se ne povlače

Foto: EPA

Četveromjesečna borba za Avdijivku vjerojatno posljednjih dana dosiže svoj vrhunac: Ukrajincima u uništenom gradu ponestaje streljiva, a Rusi se približavaju centru grada s juga i sjevera, prijeteći da će prekinuti linije opskrbe za ukrajinske branitelje, prenosi Forbes Hrvatska.

Bio bi to bolan gubitak za Ukrajinu – prvo veće naselje koje će pasti pod kontrolu Rusa u gotovo godinu dana – no mogao bi biti još "bolniji dobitak" za Rusiju. Kako bi zauzeli nekoliko kvadratnih kilometara uništenog teritorija, Kremlj je žrtvovao količinu tenkova koji mogu opskrbiti gotovo čitav jedan mehanizirani odred.

Pirova pobjeda

Open-source analitičar @partisan-oleg naglašava kako je prije pada sovjetskog saveza, jedan mehanizirani odred sovjetske vojske s 10.000 trupa imao oko 220 tenkova. Ruska vojska još uvijek uglavnom funkcionira po sovjetskom principu.

Otkad su pokrenuli napad na Avdijivku početkom listopada, ruske jedinice izgubile su 214 tenkova, kako je izbrojao analitičar @naalsio26. Uglavnom su to tenkovi T-72 i T-80, no izgubili su i nekoliko modernih tenkova T-90. Ukrajinske brigade u i oko Avdijivke izgubile su samo 18 tenkova.

Ruski gubici oko Avdijivke potencijalno bi mogli iznositi čak desetinu svih ruskih tenkova u Ukrajini.

Rusi ovakav nesrazmjer u gubicima ne mogu pripisati tome da Ukrajinci tijekom obrane grada nisu koristili tenkove. Koristili su tenkove, uključujući neke od najboljih koje imaju, Leoparde 2A6. Rusi se ne mogu pozvati ni na tradicionalnu prednost koju imaju ukopani branitelji u odnosu na izložene napadače. Povijesno gledano, napadač treba očekivati da će trpjeti triput veće gubitke od branitelja.

Objašnjenje je jednostavno: Ukrajinci su se bolje koristili mine, artiljeriju, dronove i projektile, usprkos činjenici da im polako ponestaje streljiva jer Republikanci u američkom Kongresu već mjesecima blokiraju slanje pomoći.

Rusi su izgubili četiri puta više tenkova od očekivanja i tako upali u zamku. Možda će uspjeti osvojiti ruševine Avdijivke, no ako se ukrajinski garnizon povuče sada, Rusi će osvojiti ruševine grada po cijenu oružja i ljudstva koje neće moći brzo nadoknaditi, i vjerojatno ne bez usporavanja tempa operacija na drugim dijelovima 960 kilometara duge linije fronte.

Problem je u tome što se Ukrajinci u Avdijivki možda neće povući. Ako se garnizon, po naredbi novog vrhovnog zapovjednika ukrajinske istočne fronte generala Oleksandra Sirskog, odluči boriti do zadnjeg čovjeka, mogli bi izgubiti tu prednost.

To se već jednom dogodilo, i to u Bahmutu. Sirski, tada zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, predugo je u ruševinama grada zadržao garnizon zadužen za obranu.

“Iako je Bahmut na početku izgledao kao uspjeh za Ukrajince jer su Rusi trpjeli značajne gubitke, situacija se brzo promijenila,” objašnjava ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight. “Jednom kada su Rusi uspjeli zauzeti bokove i prekinuti linije opskrbe, stope gubitaka gotovo su se izjednačile.”

Nije prekasno da borba za Avdijivku Rusima nanese mnogo više štete nego Ukrajincima, čak i ako Rusija odnese “pobjedu” u bitci. No, za Ukrajince će pobjeda u porazu ovisiti o tome hoće li se povući u pravom trenutku.

Pročitajte više