Rusija kaznila Apple zbog Mein Kampfa

Ilustracija: EPA

Okružni sud Taganski u Moskvi kaznio je Apple s 800.000 rubalja (8.915 dolara) jer je odbio ukloniti knjigu "Mein Kampf" iz aplikacije Apple Books, javio je dopisnik TASS-a iz sudnice. Autobiografija Adolfa Hitlera uvrštena je na popis ekstremističkog sadržaja u Rusiji.

"Sud je odlučio proglasiti Apple Distribution International krivim za prekršaj Upravnog zakona Ruske Federacije: propust vlasnika web stranice da izbriše informacije ili web stranicu kada prema ruskom zakonu postoji obveza brisanja informacije ili web stranice", objavio je sudac. 

Nije prvi put da je Apple kažnjen u Rusiji

Saslušanje se održalo iza zatvorenih vrata na zahtjev Applea, jer je slučaj sadržavao materijale koji predstavljaju poslovnu tajnu. U skladu s odlukom tužiteljstva Republike Baškortostan 2010. godine, Hitlerova knjiga "Mein Kampf" je u Rusiji prepoznata kao ekstremistička i zabranjena joj je distribucija. 

Međutim, ruski korisnici mogli su je čitati u aplikaciji Apple Books. Ovo nije prvi put da se Apple našao u problemima u Rusiji jer nije uklonio zabranjeni sadržaj. U kolovozu prošle godine okružni prekršajni sud kaznio je tvrtku s 400 000 rubalja (4466 dolara) jer je odbila ukloniti "lažne informacije o specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini s dviju web stranica. 

Pročitajte više