Lavrov: Moskva ima nepobitne dokaze da je kemijski napad u Siriji izmišljen

Foto: Hina
 
RUSKI ministar vanjskih poslova izjavio je da je kemijski napad u sirijskoj Dumi, u kojem je poginulo najmanje 70 ljudi, "lažiran uz pomoć stranih špijuna".
 
Sergej Lavrov izjavio je da su ruski stručnjaci pregledali mjesto navodnog napada u Dumi, istočno od Damaska, i nisu pronašli nikakve tragove kemijskog oružja. Također je rekao da Moskva ima nepobitne dokaze da je kemijski napad izmišljen.
 
>>UŽAS U SIRIJI Najmanje 70 mrtvih u napadu kemijskim oružjem
 
>>Ovo su užasne fotografije, ali važno je znati kako stvarno izgleda horor u Siriji
 
>>Djecu u Siriji ubijaju kemijskim otrovom, Asad se pravi nevin. Dokad?
 
Lavrov je izjavio da su "obavještajne agencije države koja sada želi voditi rusofobnu kampanju pomogle u lažiranju kemijskog napada". Nije iznio detalje o istrazi ni ime države koju optužuje, a tvrdnja se može odnositi na SAD, Veliku Britaniju ili Francusku.
 
Trump je nedavno na Twitteru zaprijetio napadom na Siriju zbog kemijskog napada u Dumi, za koji je kasnije ustvrdio da se može dogoditi "vrlo skoro ili uopće ne tako skoro". Bijela kuća objavila je da konačna odluka o Siriji još nije donesena.
 
>>Trump zaprijetio Rusiji i Siriji: "Pripremite se, naše rakete stižu" 
 
Britanski ministri izrazili su slaganje da se nešto mora poduzeti kako bi se spriječilo korištenje kemijskog oružja u Siriji, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da ima dokaze da je sirijska vlada izvršila kemijski napad u Dumi.
 
>>Macron: Imamo dokaz da je Asad koristio kemijsko oružje
 
Lavrov je također rekao da bi "čak i najmanja pogreška u Siriji mogla dovesti do novog vala migranata". Dodao je da "ultimatumi i prijetnje ne pomažu u dijalogu".
 
Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) poslala je skupinu stručnjaka u Siriju, koji će započeti svoju istragu u Dumi u subotu. 

Pročitajte više