Rusija lansirala iranski satelit: "Neće se koristiti za nadziranje Ukrajine"

Screenshot: YouTube

JUTROS je u orbitu uspješno lansirana ruska raketa s iranskim satelitom.

Satelit "Khayyam" lansiran je u 5:52 sati na ruskoj raketi Soyuz s kozmodroma Baikonur, sjedišta ruskih svemirskih lansiranja koje se nalazi u južnom Kazahstanu, piše Sky News. 

Teheran je odbacio tvrdnje da bi Moskva mogla koristiti satelit za prikupljanje obavještajnih podataka iz Ukrajine, rekavši da će Iran imati potpunu kontrolu nad operacijama satelita.

SAD zabrinut zbog suradnje između Rusije i Irana

Washington Post je prošlog tjedna izvijestio da su američki dužnosnici zabrinuti zbog novonastale suradnje na svemirskom programu između Rusije i Irana, strahujući da će satelit ne samo pomoći Rusiji pri nadzoru Ukrajine, već i omogućiti Iranu da prati potencijalne vojne ciljeve u Izraelu.

Iran kaže da je satelit dizajniran za znanstvena istraživanja uključujući mjerenje radioaktivnosti i praćenje okoliša u poljoprivredne svrhe.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u srpnju Iran. Bio je to njegov prvi inozemni posjet izvan bivšeg SSSR-a od pokretanja vojne ofenzive u Ukrajini. Na susretu s iranskim vrhovnim vođom, ajatolah Ali Hamnei je Putinu rekao da Teheran i Moskva moraju ostati budni kako ne bi nasjeli na "prevaru Zapada".

Iran inzistira da njegov svemirski program ima samo civilne i obrambene svrhe

Iran je uspješno poslao svoj prvi vojni satelit u orbitu u travnju 2020., nakon čega je uslijedilo lansiranje vojnog izviđačkog satelita Nour-2 u ožujku 2022. godine.

Moskva je prošle godine demantirala izvješće američkih medija da Rusija Iranu namjerava isporučiti napredni satelitski sustav koji će uvelike poboljšati njegove špijunske sposobnosti.

Zapadne vlade brinu da sustavi za lansiranje satelita uključuju tehnologije koje su zamjenjive onima koje se koriste u balističkim projektilima koji mogu isporučiti nuklearnu bojevu glavu. Iran inzistira na tome da njegov svemirski program ima samo civilne i obrambene svrhe.

Pročitajte više