Rusija mijenja pravila mobilizacije, evo tko će biti pošteđen

GLAVNI stožer Oružanih snaga Ruske Federacije će, što je prije moguće, svima koji provode djelomičnu mobilizaciju ponuditi pojašnjenja o davanju odgode za mobilizaciju. Tu je uputu danas dao ruski ministar obrane Sergej Šojgu, prenosi ruska državna novinska agencija Tass. 

Osim toga, Šojgu je naložio i da se prekine s kršenjem prava građana tijekom djelomične mobilizacije, kao i da se osigura sve što je potrebno za one koji popunjavaju redove ruskih oružanih snaga.

Prema riječima Šojgua, više od 200 tisuća ljudi već je stiglo u Oružane snage Ruske Federacije u sklopu djelomične mobilizacije. Obučavaju se na 80 poligona i šest centara za obuku. Ranije je rekao da planiraju mobilizirati 300.000 rezervista.

Djelomična mobilizacija provodi se temeljem odluke ruskog predsjednika Vladimira Putina, no on nije bio zadovoljan kako se mobilizacija provodi pa je od ministarstva obrane zatražio da se brzo i temeljito pozabavi pogreškama učinjenim tijekom djelomične mobilizacije.

Odgoda mobilizacije studentima, zaposlenima u informatičkim firmama, bankama, medijima...

Kako javlja Tass, prema novim pravilima o mobilizaciji, odgodu odlaska na ratište u Ukrajinu dobit će studenti, zaposleni u vojno-industrijskim organizacijama, kao i zaposlenici akreditiranih organizacija u području informacijske tehnologije, organizacija za osiguranje održivosti sigurnosti i cjelovitosti rada određenih komunikacijskih sustava.

Odgodu će dobiti i zaposleni u medijima, kao i zaposleni u bankama i financijskim institucijama te roditelji "djece s teškim neizlječivim bolestima ili troje djece od kojih je jedno invalidno".

Tko je oslobođen mobilizacije

Mobilizacije su oslobođeni oni koji stalno skrbe o članu obitelji, imaju četvero ili više djece do 16 godina ili četvero ili više braće i sestara do osam godina (pod uvjetom da ih majka odgaja bez supruga), oni koji su proglašeni privremeno nesposobnima za vojsku iz zdravstvenih razloga, vojni umirovljenici uklonjeni iz vojne registracije te Rusi koji nisu registrirani u vojsci jer imaju stalno prebivalište izvan zemlje.

Pročitajte više

 

Pročitajte više