Rusija najavila dnevne prekide vatre kako bi u Alep mogla stići humanitarna pomoć

Foto: FaH

RUSIJA je najavila kako od sutra u Alepu uvodi trosatne dnevne prekide vatre koji bi trebali omogućiti da u opkoljeni grad uđu konvoji s humanitarnom pomoći.

Alep je podijeljen na dijelove koje drži sirijska vlada i one u rukama pobunjenika. Istočni dio grada, gdje se još nalazi oko 250 tisuća ljudi, kontroliraju pobunjenici. Od početka srpnja je pod opsadom vladinih snaga. U petak su pobunjenici pokrenuli veliki napad nastojeći probiti obruč sirijske vojske.  

Službenik ruskog ministarstva obrane Sergei Rudskoi najavio je da će prekid vatre trajati od 10 do 13 sati po lokalnom vremenu. Trenutno se pregovara o zajedničkoj kontroli dostave humanitarne pomoći između Rusije, SAD-a i UN-a.

Rudskoi je obećao prekid "svih vojnih akcija, zračnih i artiljerijskih napada" u navedenom trosatnom razdoblju. Dodao je da će Rusija sa sirijskim predsjednikom al-Assadom dogovoriti sigurnu dostavu pomoći u Alep.

Glasnogovornik pobunjeničke skupine Nour al Din al-Zinki već je izrazio skepsu prema ruskom planu.

"Pokušava li se Rusija predstaviti kao neutralna strana? Što je to tri sata? U ta će tri sata jednostavno bombardirati neki drugi grad u našim rukama", sumnjičavi su pobunjenici.

Iz UN-a kažu kako su spremni razmotriti ruski plan, ali smatraju da je potreban 48-satni prekid borbi kako bi se zaista pomoglo stanovnicima Alepa. Glavna cesta koja vodi do grada toliko je oštećena da njome mogu proći samo manja vozila, što znači da predviđena tri sata neće biti dovoljna za dostavu potrebne količine hrane i lijekova.

Washington je objavio kako pozdravlja svaki prekid borbi u Siriji, ali primirje moraju poštovati sve strane.

Pročitajte više