Rusija ne šalje brodove u Perzijski zaljev

RUSKI ratni brodovi neće isploviti prema Perzijskom zaljevu da nadgledaju američko gomilanje snaga za mogući rat protiv Iraka, objavila je u srijedu ruska mornarica.

´Cijela naša flota izvodi vježbe u skladu s planom i nema apsolutno nikakve veze s Perzijskim zaljevom´, rekao je mornarički glasnogovornik Igor Digalo.

Medijski su objavili da će dva broda iz ruske Pacifičke flote isploviti iz Vladivostoka u Zaljev da ´osiguraju ruske nacionalne interese´.

Sjedinjene Države nagomilale su brojne snage u regiji i spremaju se za mogući rat s Irakom jer ga Washington optužuje za razvijanje oružja za masovno uništavanje.

Agencija Interfax prenosi riječi ruskoga ministra obrane Sergeja Ivanova koji je rekao da ne postoji plan slanja brodova u Zaljev.

´U našim je planovima slanje brodova u Indijski ocean. Ali Indijski ocean nije Perzijski zaljev´, rekao je Ivanov.

Rusija je očuvala tijesne veze s Irakom još iz sovjetskoga razdoblja i protivi se jednostranu američkom napadu, dijelom i zbog toga, ističe Reuters, što bi rat naudio ruskom nastojanju da dođe do milijarda dolara iračkoga duga i što bi ugrozio unosne ugovore ruskih tvrtki u vezi s iračkom naftom.

Pročitajte više