Rusija: Ne vidimo smisao mirovne konferencije u Švicarskoj

Rusija je objavila da ne vidi smisao konferencije o prekidu vatre u Ukrajini koju Švicarska planira sredinom lipnja i na koju Moskva nije pozvana. Švicarska vlada je rekla da Rusija „u ovom trenutku” nije među nekoliko desetaka pozvanih država, dodajući da je otvorena za njezino sudjelovanje, no da Moskva nije zainteresirana. Bern je skup najavio u siječnju, kazavši da ga organizira na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov naglasio je da ga Moskva ne smatra vjerodostojnom inicijativom. "Ne shvaćamo kakva bi prekretnica bila ta mirovna konferencija", rekao je novinarima. “O kakvoj konferenciji govorimo, o kakvoj ozbiljnoj konferenciji s ozbiljnim očekivanjima da će biti nekih rezultata, bez sudjelovanja Rusije?".

"To je posve nemoguće i jasno je da je to neka vrsta inicijative koja nije usredotočena na rezultate”, zaključio je. Švicarska vlada priopćila je kako „mirovni proces nije moguć bez Rusije”. Ukrajina s druge strane dovodi u pitanje koristi od ruskog sudjelovanja na skupu koji će se održati blizu grada Luzerna. 

"Znamo da nema smisla imati Rusiju za stolom ako ne možete osigurati da će djelovati u dobroj vjeri”, rekao je ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba prošli tjedan u razgovoru za magazin Foreign Policy. Kuleba smatra da će stvaranje dodatnog pritiska na Rusiju na bojnom polju i ujedinjavanje država „koji dijele principe” pomoći da Rusija bude spremna sudjelovati u dijalogu. 

Pročitajte više