SAD: Rusija nas je obavijestila da planira imati nuklearne vojne vježbe

Ilustracija: EPA

RUSIJA je obavijestila Sjedinjene Američke Države da planira izvesti vježbe svojih nuklearnih snaga, objavio je danas Pentagon i odbio pružiti više pojedinosti o tome hoće li vježbe uključivati lansiranje balističkih raketa.

"SAD je obaviješten i, kao što smo naglasili ranije, ovo je rutinska godišnja vježba Rusije. U tom smislu, Rusija se ponaša u skladu s obvezama kontrole naoružanja i njihovim odredbama o transparentnosti", rekao je glasnogovornik američkog ratnog zrakoplovstva general Patrick Ryder na tiskovnoj konferenciji.

Prema novom Sporazumu START Rusija je dužna unaprijed obavijestiti o lansiranjima takvih raketa, rekli su američki dužnosnici. Ryder je odbio dati više informacija.  

"Ukrajina planira napad ‘prljavom bombom’"

Vojne vježbe potencijalni su izazov sa SAD i saveznike, jer je ruski predsjednik Vladimir Putin otvoreno prijetio uporabom nuklearnog oružja od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Rusija je danas pred Vijećem sigurnosti iznijela optužbe da Ukrajina planira napad "prljavom bombom", a koje odbacuju i ukrajinski dužnosnici i njihovi zapadni saveznici kao ruski izgovor za eskalaciju rata.

Zapadni saveznici uvjereni su da mogu razlučiti između ruskih vojnih vježbi i bilo kakvog pokreta koji bi mogao biti nuklearna prijetnja. 

Zelenski: To je znak da Rusija sama planira takav napad

Kako ukrajinske snage napreduju u pokrajini Herson koju je Rusija okupirala, a što je prijetnja velikog poraza za Moskvu, ruski dužnosnici telefonirali su zapadnim saveznicima u nedjelju i ponedjeljak kako bi ih obavijestili da Ukrajina planira napad "prljavom bombom" i onda za kontaminaciju okriviti Moskvu. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će okriviti Kijev.

No postavlja se i pitanje je li Moskva spremna upotrijebiti "taktičko" nuklearno oružje (niskog učinka).

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je u utorak Moskvu da bi takav potez bio "nevjerojatno teška pogreška".

Pročitajte više