Rusija obećala evakuaciju civila iz Azovstala. Ukrajina tvrdi da su nastavili napade

Foto: EPA

RUSIJA je rekla da će od danas provesti tri dana primirja kako bi omogućila evakuaciju više civila iz tvornice Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju. "Ruske oružane snage će od 8 do 18 sati (po moskovskom vremenu) 5., 6. i 7. svibnja otvoriti humanitarni koridor s područja metalurške tvornice Azovstal za evakuaciju civila", priopćilo je ministarstvo obrane jučer.

"Tijekom tog razdoblja ruske oružane snage i formacije Narodne Republike Donjeck jednostrano će prekinuti bilo kakva neprijateljstva", dodalo je ministarstvo. Međutim, Ukrajina tvrdi da je Rusija nastavila svoju ofenzivu na Mariupolj kako bi preuzela kontrolu nad tvornicom, rekavši da se teške borbe nastavljaju.

Ukrajinci: Vodimo teške krvave bitke

"Ruski okupatori usredotočuju svoje napore na blokiranje i pokušaj uništenja ukrajinskih jedinica stacioniranih u području čeličane Azovstal", rekli su dužnosnici u nedavnom izvješću koje je objavio ukrajinski glavni stožer oružanih snaga. Ukrajinske snage ranije su priopćile da vode "teške krvave bitke" protiv ruskih vojnika unutar čeličane Azovstal.

"Ponosan sam na svoje vojnike koji ulažu nadljudske napore da obuzdaju pritisak neprijatelja... Situacija je iznimno teška", rekao je Denis Prokopenko, zapovjednik pukovnije Azov, u videoporuci objavljenoj na Telegramu.

Ruske snage ušle su u srijedu na teritorij mariupoljske čeličane Azovstal, rekao je ukrajinski dužnosnik. Videozapis s računa koji podržava Rusija navodno prikazuje zračne napade koji pogađaju tvornicu dok civili traže utočište unutra, ali nije sasvim jasno kada su se napadi dogodili.

Pročitajte više