Rusija objavila dio povijesnog arhiva s detaljima okupacije Berlina 1945. godine

Screenshot: Youtube

RUSIJA je objavila dijelove povijesnog arhiva s detaljima okupacije Berlina 1945. u povodu obilježavanja 75. obljetnice svršetka II. svjetskog rata.

Dokumenti koje je ministarstvo obrane objavilo na internetu ovaj tjedan sadrže detalje bitke za Berlin, koja je trajala nekoliko tjedana, i uključuju izvješća zapovjednika oružanih snaga Sovjetskog Saveza u Njemačkoj Georgija Žukova.

"Svaku ulicu, svaku četvrt, svaku zgradu, stan, svaku sobu i svaki podrum neprijatelj žestoko brani", jedna je od rečenica u dokumentu.

Rusija redovno objavljuje dijelove arhiva u svrhu obrane povijesne točnosti, navodi ministarstvo obrane.

Obljetnica sovjetske pobjede nad nacističkom Njemačkom važan je praznik u Rusiji. Golema svečanost planirana za 9. svibnja ne može se održati zbog ograničenja uvedenih za vrijeme pandemije koronavirusa.

Dan pobjede u Europi, kojim se slavi formalno prihvaćanje bezuvjetne predaje saveznika nacističke Njemačke, obilježava se dan ranije u Europi.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više