Rusija optužuje SAD da pokušava vrbovati njene oligarhe

Foto: HIna

KREMLJ je danas rekao da Sjedinjene Države "grubo" nastoje regrutirati ruske državljane za svoje špijune dodajući da ovo ukazuje na upletanje Washingtona u ruske poslove. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je na konferenciji upitan za komentar oko izvještaja New York Timesa koji upućuju na to da su FBI i američko ministarstvo pravosuđa neuspješno pokušali regrutirati ruskog tajkuna Olega Deripasku kao doušnika od 2014. do 2016.

"Činjenica je da Sjedinjene Države u nekoliko proteklih godina nasrtljivo nastoje koristiti svoje obavještajne agencije kako bi regrutirale ruske državljane stavljajući moralni pritisak na njih. Smatram da ovi incidenti vrlo rječito potvrđuju pokušaje američkog upletanja u ruske unutarnje poslove", izjavio je Peskov. 

FBI pokušavao vrbovati šestoricu ruskih oligarha od 2014. do 2016.

Naime, kako je preko vikenda izvijestio New York Times, američko ministarstvo pravosuđa i FBI pokušali su "okrenuti" šestoricu ruskih oligarha protiv njihove vlade, odnosno pretvoriti ih u doušnike, a ti su napori trajali od 2014. do 2016.

Deripaska, 50-godišnji aluminijski oligarh poznat po svojim izuzetno bliskim vezama s Vladimirom Putinom, koji se u međuvremenu našao pod američkim sankcijama, rekao je FBI-u i američkom ministarstvu pravosuđa da su njihove tvrdnje "nakaradne". 

Od Deripaske tražili informacije o Manafortu, Trumpu i Rusiji

Deripaska također tvrdi da su američki agenti od njega tražili informacije o tadašnjem kandidatu za predsjednika Donaldu Trumpu i njegovom voditelju kampanje Paulu Manafortu, koji je u međuvremenu osuđen zbog 10 slučajeva financijske i porezne prevare. 

Ruski oligarh je američkim agentima navodno rekao da, koliko god bi volio pružiti inkriminirajuće informacije o "neprijatelju" Manafortu, nema ništa što bi im moglo pomoći. Pomalo paradoksalno, Manafort je bio konzultant proruskog bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča, koji je pobjegao iz zemlje u Rusiju nakon ukrajinske revolucije 2014. 

Tužitelji su optužili Manaforta (69) da je od američkih poreznih vlasti sakrio 16 milijuna dolara koje je zaradio kao politički savjetnik za Janukovičevu stranku za financiranje raskošnog načina života, kao i za laganje bankama da bi osigurao 20 milijuna dolara kredita, nakon što se njegov ukrajinski dohodak istopio te je trebao gotovinu. 

Osim toga, Manafort se spominje i kao moguća poveznica između Trumpa, čiju kampanju je vodio, i Kremlja, za koji je američka obavještajna zajednica jednoglasno utvrdila da stoji iza pokušaja uplitanja u američke izbore.

Ponudili mu pomoć oko vize

Izgleda da su američke službe pokušale iz Manaforta izvući upravo informacije o vezama između Trumpa, Manaforta i Kremlja, a zauzvrat su mu ponudili pomoć s dobivanjem američke veze, pa čak i oko njegovih pravnih problema povezanih s optužbama za gospodarski kriminal.

Do sastanka između Deripaske i američkih agenata, u kojima su ga ovi pokušali pridobiti kao doušnika, došlo je u Deripaskinom luksuznom domu u New Yorku u rujnu 2016. To što su prišli baš njemu nije slučajno, jer je ovaj ruski oligarh i ranije surađivao s američkim službama u spašavanju agenta FBI-a zatočenog u Iranu. 

Trump: Ovo je dokaz o "lovu na vještice" protiv mene

Deripaska je u jednom trenutku bio službeno najbogatiji ruski državljanin, a njegova djeca Marina i Pjotr su 2008., dok su imala samo pet i sedam godina, imala bogatstvo od po 20 milijardi dolara. 

Sam Trump je novootkrivene informacije iskoristio kao navodni dokaz da su američke službe kovale zavjeru protiv njega, što je rezultiralo istragom posebnog istražitelja Roberta Muellera koju Trump uporno opisuje kao "namješteni lov na vještice" koji vode "ljutiti demokrati" - iako je sam Mueller dugogodišnji republikanac.

Pročitajte više