Rusija planira rudnik Helija-3 na Mjesecu

RUSIJA planira na Mjesecu do 2020. godine otvoriti rudnik helija te uspostaviti transportnu vezu za dopremu tog elementa na zemlju, objavili su ruski dužnosnici, javlja agencija France presse pozivajući se na ruski ItarTass.

"Planiramo izgraditi stalnu bazu na Mjesecu do 2015. godine, a 2020. možemo početi isporuku za potrebe industije... rijetkog izotopa Helija-3", kazao je Nikolaj Sevastjanov, čelnik ruske korporacije za svemirsku energiju na konferenciji znanstvenika u srijedu.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) igrala bi ključnu ulogu u projektu, a redovit prijevoz na Mjesec uspostavio bi se pomoću svemirskog broda Clipper te uz pomoć Paroma, svemirske kapsule koja bi prenosila teške teretne kontejnere, kazao je Sevastjanov.

Helij-3 jedan je od izotopa helija koji je iznimno rijedak na Zemlji, ali ga ima u golemim količinama na površini Mjeseca, gdje se nakuplja zbog neprestanog izlaganja Mjesečeve površine Sunčevom vjetru. Idealan je za buduće elektrane na nuklearnu fuziju, jer nema radioaktivnog otpada, a reakcija fuzije dva atoma Helija-3 je vrlo efikasna.

Ranije su stručnjaci prognozirali da bi helij-3 mogao postati razlogom prave utrke u kolonizaciji i eksploataciji Mjeseca.

Pročitajte više