Rusija postala najveći svjetski proizvođač nafte

PREMA OPEC-ovim podacima koji su jučer objavljeni u "Financial Timesu", Rusija je od Saudijske Arabije preuzela prvo mjesto u proizvodnji sirove nafte.

Statistike navode kako je u lipnju 2006. Rusija iz svojih naftnih crpilišta izvukla 9,326.000 barela nafte, što je za 46.000 barela više nego Saudijska Arabija.

Statistike također pokazuju da je u prvoj polovici godine Rusija proizvela 235,8 milijuna tona, što je 2,3 % nego prethodne godine.

Ovakvi podaci će predstavljati vrlo dobru vijest za Vladimira Putina i rusku vladu, koja je posljednjih godina uložila velike napore u smjeru re-nacionalizacije i konsolidacije naftnih tvrtki te poboljšanja njihove tehnologije.

Povećanje proizvodnje, zajedno s vrtoglavim porastom cijena na svjetskim tržištima, su posljednjih godina Rusiji omogućili stjecanje velikog bogatstva, ali i političkog utjecaja koji je bio izgubljen sa slomom Sovjetskog Saveza.

S druge strane, analitičari upozoravaju kako je Saudijska Arabija pala na drugo mjesto samo zahvaljujući tome što se kao članica OPEC-a strogo pridržava proizvodnih kvota, odnosno da bi, ukoliko se ukaže potreba, vrlo lako i vrlo brzo mogla zbaciti Rusiju s prvog mjera.

Stručnjaci također upozoravaju da je ruska nacionalna ekonomija postala previše orijentirana na izvoz nafte koji donosi 52,2 % svih državnih prihoda, odnosno 35 % ruskog izvoza.

Smatra se da je zbog brze i lake naftne zarade previše zapostavljen razvoj ostalih grana ekonomije što bi, ukoliko se zalihe nafte iscrpe, moglo imati vrlo loše posljedice.

D.A.

Pročitajte više