Krenulo je, Rusija postavlja mobilizacijske punktove na izlazima iz zemlje

Foto: Twitter

RUSKE vlasti poručile su da će uspostaviti kontrolne točke na nekim od ruskih granica kako bi prisilno mobilizirali ruske muškarce koji pokušavaju izbjeći prisilnu mobilizaciju bijegom iz zemlje.

Kreće ruska mobilizacija na granicama

Ruski ministar unutarnjih poslova za Sjevernu Osetiju Alaniju Andrej Sergejev rekao je na Telegramu da se "priljev osobnih vozila koja se kreću prema Gruziji ozbiljno povećava" i da će "mobilizacijski punkt vojnog ureda za registraciju i novačenje biti raspoređen na kontrolnoj točki u bliskoj budućnosti".

Institut za proučavanje rata (ISW) naveo je da snimke koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazuju ruska vojna vozila kako se kreću prema granici, navodno kako bi uspostavili mobilizacijsku kontrolnu točku.

ISW navodi i da je rusko ministarstvo obrane zanijekalo glasine da su ruski dužnosnici zatražili od vlada Gruzije, Kazahstana i drugih država da muškarce koji su bježali od mobilizacije prisilno izruči nazad u Rusiju.Kazahstanski ministar unutarnjih poslova, Marat Akhmetzhanov, rekao je novinarima da će Kazahstan izručiti samo ljude koji su počinili zločin koji je također protuzakonit u Kazahstanu i koji su stavljeni na međunarodnu tjeralicu, ali nije izričito opovrgnuo glasine o vraćanju ljudi u Rusiju. 

Inače, nezavisni ruski medij prije nekoliko dana objavio je da Kremlj planira muškarcima vojne dobi, koji bi bili obuhvaćeni mobilizacijom, zabraniti izlazak iz Rusije od 28. rujna, dakle nakon referenduma koji su se održavali do jučer. Moskva te navode nije htjela potvrditi, no čini se da se to počelo događati.

Mobilizacija i na okupiranim područjima koja će Rusija anektirati

Institut za proučavanje rata u svojoj novoj analizi navodi da ruski dužnosnici pripremaju pretpostavke za prisilnu mobilizaciju ili regrutiranje ukrajinskih civila u područjima okupirane Ukrajine koja će uskoro biti anektirana Rusiji. 

Prema ISW-u, ukrajinski šef Luhanske oblasti Sergej Hajdaj izvijestio je jučer, 27. rujna da su ruski dužnosnici počeli koristiti popise diplomanata medicinske škole u Luhansku kako bi prisilno mobilizirali liječnike da pomognu ruskim snagama.

Ruske snage također navodno upućuju novomobilizirane, neobučene ljude na bojišnice hersonske i harkivske oblasti, kaže ISW.

Pročitajte više