Rusija priznala Abhaziju i Južnu Osetiju

RUSKI PREDSJEDNIK Dmitrij Medvjedev je na televiziji objavio kako je Ruska Federacija formalno priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije.

Objava dolazi dan nakon što je ruska Federalna skupština jednoglasnim rezolucijama pozvala Kremlj da prizna nezavisnost dvije odmetnute gruzijske pokrajine oko kojih je Rusija prije dva tjedna vodila rat s Gruzijom.

Medvjedev je objavio kako je potpisao ukaze o priznanju nezavisnosti dviju odmetnutih gruzijskih pokrajina. Građane je podsjetio kako je Rusija tijekom višegodišnjeg sukoba na Kavkazu uvijek nastojala posredovati između zaraćenih strana uz poštovanje teritorijalnog integriteta Gruzije. Međutim, navodi ruski predsjednik, gruzijska vlada je "izabrala genocid" kao metodu za rješavanje spora sa svojim pokrajinama, te su tako "uništene sve nade u miran suživot Oseta, Gruzijaca i Abhaza u jednoj državi".

Medvjedev se u obrazloženju odluke pozvao na "slobodnu volju osetskog i abhazijskog naroda", Povelju UN, Deklaraciju iz 1970. godine o principima međunarodnog prava koje se odnosi na prijateljske odnose među državam te Završni akt konferencije iz Helsinkija 1975. godine.

Ruski predsjednik je pozvao druge države u svijetu da prate ruski primjer i priznaju dvije nove države.

Medvjedev se, inače, javnosti obratio iz crnomorskog ljetovališta Soči gdje se tijekom dana trebao sastati s premijerom Putinom kako bi raspravljali o budućim odnosima sa Zapadom.

Medvjedev: "Ne bojimo se hladnog rata"

Mesić zabrinut zbog ruskog priznanja Abhazije i Južne Osetije

Srbija nema komentar za priznanje gruzijskih "Kosova"

U Suhumiju i Chinvaliju pucnjevi u zrak, šampanjac i suze radosnice

Nakon vijesti da im je Rusija priznala nezavisnost, stanovnici glavnih gradova Abhazije i Južne Osetije su reagirali sa spontanim izljevima sveopće radosti koji uključuju sviranje automobilskih sirena, mahanje zastavama, pucanje u zrak, otvaranje boca šampanjca, javlja ITAR-TASS.

Na licima mnogih stanovnika se mogu vidjeti suze radosnice zbog trenutka koji se čekao gotovo dva desetljeća.

U Chinvaliju, čija infrastruktura još uvijek osjeća posljedice razornog gruzijskog napada početkom ovog mjeseca, došlo je do raspada sustava mobilne telefonije, s obzirom da su stanovnici koristili priliku da svojim rođacima u Sjevernoj Osetiji šalju slike slavlja na ulicama.

Sa Zapada stižu negativne reakcije

Odluka Rusije da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države ravna je aneksiji dijela gruzijskog teritorija, izjavio je zamjenik šefa gruzijske diplomacije Giga Bokeria.

Odluka Rusije da prizna nezavisnost separatističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije je "za žaljenje", izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Francuske Eric Chevalier.

Britanska vlada je "kategorički odbila" odluku Rusije da prizna nezavisnost dvije gruzijske regije, navodeći da poštuje suverenitet Gruzije.

Dan prije, odnosno nakon odluke ruske Federalne skupštine, američki predsjednik George W. Bush je pozvao Kremlj "da poštuje svoje međunarodne obveze" te ostane pri priznanju teritorijalnog integriteta Gruzije.

GlavniI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer odbacio je odluku Rusije o priznavanju neovisnosti Južne Osetije i Abhazije. NATO smatra da je taj potez kršenje teritorijalnog integriteta Gruzije.

"Odbacujem odluku ruske vlade o priznavanju Južne Osetije i Abhazije, područjima Gruzije. Radi se o direktnom kršenju brojnih rezolucija UN-a glede teritorijalnog integriteta Gruzije, rezolucije koju je Rusija i sama potvrdila", priopćio je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza koji drži da Rusija svojim djelovanjem posljednjih godina "unosi sumnju u svoj angažman pri uspostavi mira i sigurnosti na području Kavkaza". De Hoop Scheffer dodaje kako NATO čvrsto podupire gruzijski suverenitet i teritorijalni integritet, te poziva Rusiju da poštiva svoja načela.

Kina najavila samit s Rusijom povodom Južne Osetije

But Qin, glasnogovornik kineske vlade, je najavio kako će samit država-članica Šangajske organizacije za kooperaciju (SCO), koji se ima održati 28. kolovoza, a čije su članice Rusija, Kina i bivše sovjetske republike Središnje Azije, pokušati donijeti "zajednički stav" po pitanju krize na Kavkazu.

D.A.

Foto: Sky News

Pročitajte više